JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú a Székesfehérváron augusztus 10-én fellépő Mo’Blow szaxofonosával, Felix Falk-kal

Augusztus 9-től 11-ig ismét eluralkodik a zeneőrület Székesfehérvár belvárosában! A berlini Mo’Blow az egyik legizgalmasabb jazz-funk csapat a nemzetközi palettán, augusztus 10-i koncertjük garantáltan felrázza majd a kedélyeket. Vidám, energikus zenéjükkel még egyszer utoljára megörvendeztetik a közönséget. 2016. augusztus 10-én a Hotel Magyar Király előtti téren búcsú turnéjuk keretében látogatnak el Magyarországra. Vissza nem térő alkalom! A zenekart alapító, baritonszaxofonos Felix F. Falk-kal beszélgettünk.

alba-regia-feszt-2016-plakat.jpg


felix-falk.jpg


1. Jelenleg búcsú turnén vagytok, egyúttal ez az első alkalom, hogy Magyarországon koncerteztek. Készültök valami különlegességgel erre az alkalomra?

Ez a székesfehérvári koncert mindenképpen nagyon különleges lesz számunkra, hiszen először játszunk magyar közönségnek. Ráadásul ez egyben az utolsó alkalom is. Garantáltan különleges energiákat viszünk így a színpadra az Alba Regia Feszten. Izzani fog körülöttünk a levegő, remélem, hogy sokan csatlakoznak majd hozzánk!

It will be very special for us because it’s our first time. And even more special because it’s one of our last concerts ever. Therefore you can expect a lot of special energy from us. We are planing to burn the stage and we hope many people will join us!

https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/1562c6b0986916e5?projector=1


2. Az idei évben jelentettétek meg a ’Live in Berlin’-t. Mesélnél erről az albumról? Ez az utolsó Mo’Blow kiadvány?

Arra vágytunk, hogy az utolsó albumunk élő felvétel legyen, mindig is ezt szerettük a legjobban. Öt napon keresztül rögzítettük a lemezt Berlinben, minden nap más-más vendégművész kíséretében. Velünk volt Pat Appleton, Adam Baldych, Franz Bauer, Nils Landgren és Kacper Smoliński.  Így el tudtuk kapni azt az élő energiát és örömöt, amit bennünk van. A kiadványon természetesen énekesek is szerepelnek.

It was our wish to record the final album in a live situation because that’s where we love to be the most. We recorded it on five days in Berlin inviting a different special guest every day: Pat Appleton, Adam Baldych, Franz Bauer, Nils Landgren, Kacper Smoliński. It's just catching the great live energy and the fun we had. And it includes singers by the first time.

http://www.jazzma.hu/lemezpolc/kulfoldi-eloadok/mo-blow/live-in-berlin/kritika/mo-blow-live-in-berlin/


3. A karrieretek során volt valami karakterisztikus változás a hangzásotokban?

Igen, folyamatosan. Azt gondolom, hogy a jó zenének mindig szüksége van valamilyen irányú fejlődésre, a Mo’Blow és jómagam, mint szaxofonos konkrét változtatásokat tettünk az elmúlt több mint tíz évben. Egyrészről próbáltam a saját hangzásomra és zenémre fókuszálni, ugyanakkor nyitni különböző más hangszerek irányába, szélesíteni a hangzást, például  didgeridoo-val, vagy ütős hangszerekkel.

Yes, always. I think good music always needs development somehow and Mo’ Blow and myself as a saxophone player definitely made changes in those more than 10 years time. I tried to focus my sound and music on the one hand and to open up for different instruments and broader sounds like Didgeridoo or Percussion on the other hand.


4. Hogyan definiálnád a stílusotokat?

Nem igazán tudom megmondani, mert ez az egész túlmutat rajtam, a zeném és a hangszereim. Ha egyszerűsíteni akarok, azt mondanám, hogy jazz funk. De pont ez a szép a jazzben, hogy bármi lehet. Úgy nevezed, ahogy akarod – mindaddig. amíg tetszik neked az elnevezés, nem számít mi az.

I can’t really tell because it’s just what comes out of me, my music and my instruments. But to make iut easier I call it JazzFunk. But that’s the nice thing about Jazz: it can be anything. You can name it if you wan’t – as long as you like it the name doesn’t really matter.


5. A Mo’Blow az egyik legsikeresebb jazz banda Németországban, számtalan koncerttel a hátatok mögött Európa szerte. Miért döntöttetek úgy, hogy feloszlotok?

Sok-sok koncert után, amit világszerte adtunk, észrevettük, hogy már nem tud a csapat minden tagja annyi energiát szentelni ennek a projektnek, mint ahogy azt tettük korábban az elmúlt több mint tíz év alatt. Még eltöltünk egy pár felejthetetlen estét, koncertet a rajongóinkkal ezen a búcsú turnén, és a nyárt követően befejezzük ezt a fantasztikus utazást.

After so many concerts in so many countries all over the world we noticed that not all of us can spend as much energy as we used to for more than 10 years. But Mo' Blow is nothing to do just half-hearted. Because of that we will spend some more unforgettable concert nights with our fans on our Farewell tour until we end this fantastic journey right after the summer 2016.


6. Mik a személyes terveitek?

Természetesen mindannyian folytatjuk a zenélést a saját projektjeinkkel. Az interneten megtalálható, hogy ki merre lesz elkötelezve a jövőben a Mo’Blow után. Mindegyik zenekar fantasztikus, ennyit ígérhetek!

Everybody will continue with music and its own projects of course. Have a look at the internet and you will see which projects everybody will do after Mo’ Blow. It’s gonna be great – promised!


moblow.JPG

Vissza a hírekhez