JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Exkluzív interjú Kozlov Sándorral az Újbuda Jazz Fesztivál főszervezőjével

Sanyi kezdettől fogva együttműködött a JazzMa.hu-val, s az évek során barátokká is váltunk. Így aztán még jó, hogy hírt adok az ő megmozdulásairól is.

kozlov-sandor.jpg


1) A mostani már hányadik Újbuda Jazz Fesztivál lesz?

A 12. Újbuda Jazz fesztiválnak vágunk neki, ami komoly kornak számít a fesztiváloknál, mondhatnám a serdülőkorába ért, így még több kísérlet és meglepetés várható.


2) Az A38 mikor szállt be a rendezésbe? Mert úgy emlékszem eleinte a Fonó volt a főhelyszín... Aztán jött hozzá a MU Színház...

Három helyszíne volt a fesztiválnak és kb. 5 éve csak ketten maradtunk a MU Színházzal. Ez abból a szempontból is egyszerűbb, hogy kevesebb program üti egymást. Most is lényegében Peter Brötzmann egy időben játszik a MU Színházban a Kassák nevű szuperformációval az A38 Hajón, ahol Harcsa Veronika mellett olyan neves hazai zenészek is szerepelnek, mint Pándi Balázs, Márkos Berci, vagy Benkő Robi. Kevesebb lett a helyszín, de ettől nem lett kevesebb a program.


3) Te már hányadik alkalommal szervezed ezt az avantgard jazz fesztivált?

2007 óta vagyok az A38 Hajón és 2008 óta szervezem az Újbuda Jazz Fesztivált. Sok kellemes emlékem fűződik a fesztiválhoz, olyan remek előadókat tudtunk bemutatni Budapesten, mint a csak hölgyekből álló dán Selvhenter kvintett, Susana Santos Silva portugál trombitás, a német Gorilla Mask Trio, Mats Gustafsson és még sokan mások.


4) Elárulnád, hogy milyen koncepció alapján rakod össze a programot? I mean, csak olyanokat hívsz meg, akik Neked tetszenek? Vagy van más vezérelv is?

A fesztiválnak két szervezője van. Én állítom össze az A38 Hajó programját, Varga Andrea pedig a MU Színházét. Mi mindig is a változatos program hívei voltunk, habár a free és az avangárd jazzen van valóban a hangsúlyt. Ennek a két műfajnak ugyanis alig van itthon hasonló kaliberű, fesztivál szintű fóruma. Nagyon jó programja van évről évre a Mediawave-nek is, de ők egy multidiszciplináris fesztivál. Dícséretre méltó, amit a Jazzajos kollégák csinálnak, vagy ami a Lumenben és az Aurórában zajlik, de ezek sorozatok, nem fesztiválok. A legrangosabb free jazz fórum, a freejazzblog például csak az Újbuda Jazz fesztivált tartja nyilván Magyarországon, mint a műfajba illő eseményt. Ennek ellenére az évek során rengeteg nem free jazz előadó lépett fel a fesztivál keretein belül, elég megemlítenem az elektroswingben utazó Max The Sax-ot, a beatboxer Beardyman-t, az ethno jazzes Zventa Sventana-t, vagy hazai színekben Harcsa Veronikát és Barabás Lőrincet. Idén is a jazz előadók mellett lesz három rockosabb formáció is, a chilei Föllakzoid és a budapesti Makrohang és Jü zenekarok révén.


5) Az idei műsor is elég eklektikus: lesz portugál, német (Brötzmann!), osztrák és svájci szereplő is. Mitöbb (surprise, surprise!) egy chilei zenekar is. Honnan szedted elő ezeket?

A portugál Rodrigo Amado Trio tavalyi lemeze az első helyen végzett a freejazzblog év végi összesítőjén, így őket nem hagyhattuk ki az idei felhozatalból. Brötzmann nem először játszik az Újbuda Jazz fesztiválon, de a korára való tekintettel mindig nagy megtiszteltetés, ha ismét láthatjuk. Az osztrák zenészek is ismerős arcok, játszottak már Mats Gustafsson társaságában is Budapesten. A chilei zenekart meg turné közben csíptük el. Szerencsére a fesztivált évről évre több kulturális intézet is támogatja, idén például a Camoes Intézet és az Osztrák Kulturális Fórum is támogat minket. A fesztivál fő patronálója ugyanakkor, mint eddig is a XI. kerületi önkormányzat, amiért nagyon hálásak vagyunk nekik.


6) Beszélnél a magyarokról is?
A Hajós programokról beszélnék most. A Jü trió szerintem Magyarország legizgalmasabb pszichedelikus jazz-rock formációja, Mészáros Ádámmal (gitár), Hock Ernővel (basszusgitár) és Halmos Andrással (dob). Ők az első napon játszanak, a portugál Rodrigo Amado Motion Trio előtt. A Kassákról már esett szó, egy igazán izgalmas projekt, hazánk legjobb jazz zenészeivel az élén. A NartCore egy kísérleti elektro-akusztikus duó, még én se láttam őket élőben, csak felvételeket hallottam, de ismerve a zenészeket és hallott hanganyagok alapján, biztosan nagyon izgalmas koncert lesz. A Vár Be Q pedig a Talentometer tehetségkutató verseny közönségszavazásán nyertes zenekar.


7) Korlátozott számban jegyek még kaphatók?

Persze, de a nagyobb nevekre érdemesebb előre kalkulálni.


8) Sok nézőt, sok sikert!

Köszönjük szépen, nektek is jó munkát és sok sikert!

Vissza a hírekhez