JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

IX. Big Band és Jazz Tábor a BJO szervezésében

2016. augusztus 7-től 13-ig került megrendezésre a kilencedik jazztábor a Budapest Jazz Orchestra szervezésében, Balatonbogláron. Nekem személy szerint ez volt az első jazztáborom, de hamar eldőlt számomra, hogy nem az utolsó.

052.jpg

Cikkírónk dalra fakad


Vasárnap délután foglaltuk el a szállást, és bár nem volt könnyű oda találni a helyszínre a kedves, közvetlen hangvételű fogadtatás kompenzálta ezt. Sokan ismerték egymást a korábbi táborokból, de már a vacsoránál  mindenki megtalálta a maga társaságát. Félelmem, hogy egy hétig menzás koszton fogunk tengődni, alaptalannak bizonyult. Jó ízű, remekül elkészített, sokszínű menüt fogyaszthattunk nap mint nap.

Hétfőn reggel kezdetét vette a munka. Egy rövid eligazítást és órabeosztást követően megkezdődtek az egyéni foglalkozások, melyek oldott hangulatban, könnyedén teltek, mindeközben odafigyelést, fegyelmezettséget igényeltek. Mindenképp jól járt, aki tanulni, fejlődni jött ide, mert a tanárok komolyan vették a feladatukat. Ebéd után szekció próbák következtek, akiket ez nem érintett azok részt vehettek a délutáni kurzuson, melyet minden nap más tanár tartott. Volt szó harmóniákról, skálákról, improvizációs technikákról, de még Louis Armstrong életpályájába is betekintést nyerhettünk. Majd energiát nem kímélve a zenekari gyakorlati órák következtek, ahol mindenki megmutathatta, mit tanult az egyéni foglalkozások során. Ezután a big band gyakorlatra gyűltek össze a táborlakók. Ez alatt vokál gyakorlat zajlott két szobával arrébb. A napok zárásaként jamelhettek a legbátrabbak, és olykor a tanárok is beszálltak az örömzenélésbe. Néhányunknak még ezek után is volt kedve a szálláson zenélni, ami még jobban összekovácsolta a társaságot.

Csütörtökön és pénteken kis változtatást eszközöltek a napirenden. Egyik este színvonalas tanári koncertre került sor, majd másnap este a Budapest Jazz Orchestra koncertjét élvezhettük Malek Andrea vendégszereplésével, a táborlakók részére természetesen díjmentesen.

A sok próba és gyakorlás eredményeként, valamint a hét megkoronázásaként szombaton 3 órás zárókoncertet adtunk, ahol mindenki bemutathatta a tábor alatt tanultakat. Az énekesek vokál produkciója után a kiszenekarok léptek színpadra majd a tábor big band színes, énekesekkel kiegészített műsora zárta a bemutatót.

A jazztábor minden tekintetben abszolút felülmúlta a várakozásaimat. Mindamellett, hogy rengeteg élményt, tapasztalatot és inspirációt szereztünk, új barátságok is születtek. Sokkal közvetlenebb és oldottabb környezetben érintkezhettünk azon zenészekkel, akiket eddig csak a nézőtérről csodálhattunk. Meggyőződésem, hogy mindenki pozitív élményekkel feltöltődve hagyta el a tábort, türelmetlenül várakozva a jövő évi találkozásra.


p1014331.jpg


p1014353.jpg


p1014379.jpg


p1014410.jpg


p1014466.jpg


p1014493.jpg


p1014632.jpg


p1014730.jpg


p1014800.jpg


p1014860.jpg

Vissza a hírekhez