JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Exkluzív interjú Varga Andreával, aki a MU Színházban szervezi az Újbuda Jazz Fesztivál eseményeit

Ha emlékeim nem csalnak, Varga Andreát valamikor a 2000-es évek közepén ismertem meg személyesen, mikor is Kriston Wojtekkel bejöttek hozzám riportra a 24. stúdióba. Aztán évekig még rendszeresen megismételte ezt. Akkoriban hiába invitált állandóan az Újbuda Jazz Fesztiválra, mert szeptember első hétvégéjén párhuzamosan rendezték a Debreceni Jazz Napokkal. Most meg már 2 éve itt van nekünk (JazzMa.hu) Dr. Nagy Sándor!

1) Mióta dolgozol a MU Színháznál?

A  MU Színház Egyesület egyik alapító tagjaként több mint 20 éve.

2) Emlékszel-e arra, hogy annak idején kinek az ötlete volt az Újbuda Jazz Fesztivál?

A kerület három meghatározó kulturális helyszíne közösen kezdeményezte, hogy Budapest XI. kerületének saját, állandó zenei fesztiválja legyen. Újbuda 2005-ben ünnepelte megalakulásának 75. évfordulóját, és az ebből az alkalomból  rendezett programsorozat egyik kiemelkedő eseménye lett a MU Színház, az A38 Hajó  és a Fonó Budai Zeneház által közösen szervezett első Újbuda Jazz Fesztivál. Elsősorban Leszták Tibor kollégámnak, a MU azóta elhunyt művészeti vezetőjének volt szívügye a fesztivál létrejötte, nagy része van abban, hogy a program mára nemzetközi szinten is jegyzett kortárs zenei eseménnyé nőtte ki magát. Miatta is nagyszerű érzés, hogy idén, 12. alkalommal is sor kerülhet a fesztiválra.

3) Miért hátrált ki ebből a projektből a Fonó?

Ezt tőlük kellene megkérdezni. Időközben változtak a projekt financiális keretei, gondolom ez közrejátszhatott a döntésben. Az biztos, hogy az A38 Hajóval azóta is nagyszerű az együttműködésünk és klassz fesztiválokat bonyolítunk le.

4) A MU-ban kezdettől fogva Te állítod össze a jazz programokat?

Leszták Tibi mellett kezdettől fogva részt vettem a programok összeállításában, a koncertek megszervezésében, 2009 óta – Tibor halála után – sajnos nélküle folytattam. A MU Színház egyébként az elmúlt években elsősorban a kortárs tánc és színházi programjaira, közösségi színházi és színházi nevelési tevékenységére fókuszál, zenei program jóval kevesebb van.  Az Újbuda Jazz Fesztivál azonban továbbra is nagyon fontos esemény számunkra.

5) Az idei fesztiválon ki lesz a MU-ban a legnagyobb külföldi név?

Peter Brötzmann,  az európai free jazz nagyágyúja, aki többször, többféle formációval lépett már fel az Újbuda Fesztiválon, az A38 Hajón. Ezúttal szóló programját hallhatjuk a MU-ban.

6) Lesznek más külhoniak is?

Igen, a harmadik napon két nagyszerű svájci muzsikus, Urs Leimgruber szaxofonos és Jacques Demierre zongorista lép színpadra, akik utoljára az amerikai bőgős, Barre Phillips társaságában voltak hallhatók Budapesten. Ezúttal a német Thomas Lehn csatlakozik hozzájuk, szintetizátoraival.


7) És mi a helyzet a magyarokkal?

Többségben lesznek. Pénteken a Budapest Improvisers Orchestra, vagyis kilenc fiatal muzsikus vállalkozik a kortárs komolyzene és az improvizatív zene közti határok eltörlésére. Szombaton csak magyar fellépőink lesznek, Benkő Róbert, Kováts Gergő, Dresch Mihály, Lukács Miklós, Baló István és Horváth Balázs személyében. Vasárnap pedig Grencsó István ad duó koncertet hazánk egyik legegyénibb kortárs zeneszerzőjével,  Dukay Barnabással.  Különleges együttműködésekre is sor kerül: Brötzmann szólókoncertje után Miklós Szilveszterrel  játszik egy szettet, a Leimgruber-Demierre-Lehn Trio programjához pedig Ajtai Péter teszi hozzá a magáét.

8) Nálatok mikor lesznek a koncertek, hány órakor kezdődnek, és sorrendben kik lépnek fel?

Szeptember 2.  péntek,  20.00 óra - MU Színház

Peter Brötzmann Solo  feat. Miklós Szilveszter

BIO - Budapest  Improvisers  Orchestra


Szeptember 3.  szombat, 20.00 óra – MU Színház

Benkő Róbert – Kováts Gergő Duó

Dresch Quartet


Szeptember 4. vasárnap, 20:00 óra - MU Színház

Grencsó István - Dukay Barnabás Duó

Leimgruber- Demierre - Lehn Trió feat.  Ajtai Péter

9) Egyáltalán, vannak még jegyek?

Még vannak, és mivel nálunk szeptember 1-ig van lehetőség online elővételre, érdemes most beszerezni.


10) Sok sikert, tömött házakat!

Köszönjük szépen!



Vissza a hírekhez