JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Névnaposok – Andrea2024. április 18.
Rain Every Thursaday2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Exkluzív interjú Illényi Katicával

Illényi Katica, Liszt Ferenc-díjas hegedűművésznő szeptember 7-én az izraeli Swing De Gitanes-szal ad közös jazz koncertet a Zsidó Nyári Fesztivál keretében a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában. A több műfajban, és több hangszeren is játszó hegedűművésznőt a jazz zenéről kérdeztük.

illenyi-katica-ujevi-koncert-foto.jpg


Mikor és milyen hatásra kezdett jazzt hallgatni és jazzörökzöldeket játszani?

Már régen túl voltam a Zeneakadémián, amikor a kezembe került egy Stéphane Grappelli CD. A lemez hatására teljesen megváltozott a jazz zenéhez való viszonyom. Egészen addig nem tudtam elképzelni ezt a műfajt hegedűn. Onnantól kezdve megszállottan gyűjteni kezdtem Grappelli albumait. Ő volt a „jazz tanárom”. Eleinte nehéz volt a két műfajt összehozni. A klasszikus zenével ellentétben a jazzben az improvizáció dominál. A klasszikus zenész azt játssza, ami a kottában van, egy jazz zenész zenét ír az előadásai során. Annál nagyobb dolog nincs egy művész számára, ha képes improvizációra. A szabadság, amit ennek révén nyerünk a legnagyobb öröm számomra. Így kezdtem el jazzt játszani, de ennek az útnak soha nincs vége…


Mesélne egy kicsit arról, hogy milyen jazz előadásai vannak, és milyen tematika mentén alakította ki a repertoárját ebben a műfajban?

Ahogy említettem, Stéphane Grappelli a példaképem, így kifejezetten az ő emlékének szentelt estjeim is vannak. Ő a gipsy swing stílus egyik nagymestere volt, én is ezen a vonalon mozgok a jazz előadásaimon. Imádom ennek az irányzatnak az életvidámságát, energiáját. A gipsy swingnek, mely szorosan fűződik  Grappelli és kedvenc partnere Django Reinhardt nevéhez, óriási rajongótábora van Franciaországban. Itthon kevéssé ismert, de aki egyszer meghallgatja, rögtön beleszeret. Gitár, bőgő és hegedű felállás nagyon ideális, mert a gitár remekül passzol a hegedűhöz.


Honnan jött az ötlet az izraeli Swing De Gitanes-szal közös koncertre?

Ők találtak meg engem az interneten. Látták youtube-on a Stéphane Grappelli estemet, amit a Thália Színházban rögzítettek. Írtak nekem, hogy nagyon tetszik nekik, ahogyan hegedülök, és meghívtak Izraelbe egy közös turnéra, ami parádésra sikerült. Nagyon megkedveltük egymást. A Swing De Gitanes, egy nagyon jól összeszokott zenekar, már csak azért is, mert a bőgős és a gitáros egy testvérpár, a két gitáros pedig tanítvány-diák viszonyból lett zenésztárs.


Ez lesz az első közös magyarországi koncertjük?

Tavaly szeptemberben már szerepeltünk együtt a XI. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon Szegeden, ami óriási siker volt. Nagyon nagy dolog volt számukra, hogy eljöttek Európába, egy gyönyörű zsinagógába fellépni, és belelátni az itthoni zsidó közösségbe és az, hogy részesültek a hazai közönség szeretetében. A szervezők a koncert után adtak egy fogadást, nagyon meghatotta őket az egész.


Nem először szerepel a Zsidó Nyári Fesztiválon…

Az elmúlt években nagyon sokszor hívtak zenélni a szervezők, sajnos mindegyik meghívást nem is tudtam elfogadni. Még anno hat évig játszottam a Budapest Klezmer Band-del, még ott alakult ki a jó viszony, és azóta szóló előadóként is folyamatosan keresnek… A mostani meghívásnak kifejezetten örülök, különösen annak, hogy egy olyan izraeli zenekarral koncertezünk, akik rajtam keresztül jutottak el először Magyarországra. Nagyon jól esett, hogy tavaly a fesztiválon Ilán Mór, Izrael nagykövete a koncert előtt megköszönte, hogy támogatom a különböző kultúrájú népek közeledését a művészeten keresztül.


illenyi-katica-es-swing-de-gitanes.jpg

Vissza a hírekhez