JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

YELLOWJACKETS, AVAGY CSÍPTEK A DARAZSAK

Az ősz beálltával beindultak az amerikai világsztárok hódító körútjukra. Pénteken a Budapest Jazz Club és a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál közös programjaként a Yellowjackets adott egymás után két koncertet, este hétre és fél tízre meghirdetve.

Los Angeles legjobb session zenészeiből Russel Ferrante és Jimmy Haslip alapította 1977-ben Robben Ford gitáros-énekessel a napjainkban a legjobb együttesek között számon tartott Yellowjackets elődjét, a Robben Ford Group-ot. Az ős formációból elsőként pont a névadó, Robben Ford vált ki, helyét szaxofonossal pótolták. Ezzel zenéjük is a rhythm & blues vonalról a jazz és funky ötvözete felé vette az irányt. A sok tagcserét megélt Yellowjackets töretlen íven repül tovább. Köszönhető mindez az alapító billentyűs-zeneszerző Russell Ferrante zenekarvezetői képességeinek. Az évek során mindig jó irányba váltott, a távozók helyére nagyszerű utódokat talált. Bob Mintzer 1991 óta tagja a csapatnak, vele még jobban a jazz hangzásvilágával fonódtak össze. A kezdetektől 2012-ig játszó Haslip nem haraggal vált ki, egyszerűen visszaköltözött New York vonzáskörzetébe, helyén tavalyig Felix Pastorius játszott. (Igen, ő a nagy Jaco fia!) Idén megjelent új lemezükön már a fiatal (33 éves) ausztrál, Dane Alderson tűnt föl hathúros basszusgitáron, és ő indult a zenekarral a „Cohearance” világkörüli bemutató turnéjára is a „darazsakkal”.


yellowjackets-cohearance.jpg


A képlékeny, mindig zseniális zenészekből álló zenekarban a múltban a dobos Peter Erskine is közreműködött egy ideig. Érdemes tehát egy pillantást vetni az alábbi képre, ahol grafikonon is nyomon követhetjük a tagcserék időpontjait.


a.jpg


Az összeállításban természetesen nem szerepelnek az egyes lemezekre meghívott vendégek, mint például a két fantasztikus ütőhangszeres, Alex Acuna (Greenhouse – 1991) és Nana Vasconcelos (Like a River – 1992), valamint a trombitás Ambrose Akinmusire (A Rise in the Road – 2013) nevét is érdemesnek tartom kiemelni a vendégseregből.

A két Grammy-díj és számos jelölés, valamint a diszkográfia átböngészése is sok érdekességet tartalmazhat a rajongók számára.


b.jpg


Budapesten a Yellowjackets elnyűhetetlen motorja, a zenekart alapító zongorista, Russell Ferrante, szaxofonon az összes eddigi tag közül is a legnagyobb kedvencnek számító Bob Mintzer, basszusgitáron a Felix Pastorius-t váltó ausztrál Dane Alderson, dobon a 2010 óta újra oszlopos tagnak számító William Kennedy játszott. Jómagam az első, hét órára meghirdetett koncertre tudtam bejutni. A nálam szerencsésebbnek bizonyult, Ausztráliából hazatért Krantz Gyula élménybeszámolójából megtudhattam, hogy Mintzer kottaállványra rakott „puskái” -amit galád módon az első koncert után az elhagyott színpadon lefotóztam- igaznak bizonyultak. A második rész nem az előző koncert ismétlése volt, ez még Mintzer által írt, saját emlékezetét segítő listákból is kiderül.


00.jpg


Őt magát is megtévesztették a címszavak, a „bemelegítő” két szám után, mást konferált be, mint amit játszani kezdett a dobos, de utána szellemesen korrigálta tévedését, miszerint a jazz zenében minden megtörténhet, hiszen ezért szeretjük. Bob nagy tapsot kapott, mint ahogy az első koncert végén az egész zenekar is, de az már ütemes volt, és vas. A ráadás sem maradt el, így boldogan hajolhattak meg a BJC tomboló közönsége előtt. William Kennedy a színpadról lejőve mindenkivel kezet fogott, aki útjába került, és kedvesen megkérdezte, hogy tetszett a koncert, minden rendben volt-e.


14.jpg


Nem szalasztottam el az alkalmat én sem, László Attila mellé terelgettem. Attila két évvel ezelőtt, 2014 októberében idecsábította az akkori Yellowjackets felét, a Ferrante és Haslip párost, az Amerikában élő dobosunkkal, Németh Ferivel, és a velük készített lemeze ürügyén, egy délutáni „Workshop” idejére.

A fúzió jelenkori királyai megmutatták, hogy tudnak lágyan döngicsélni, de gyilkos fullánkokkal csípni is. A csípések nyomai talán nem lesznek olyan maradandóak, mint amilyet a Weather Report, a Mahavishnu Orchestra, vagy a Return To Forever okozott a hetvenes években, de elvakarni semmi esetre sem szabad!


01.jpg


02.jpg


03.jpg


04.jpg


05.jpg


06.jpg


07.jpg


08.JPG


09.jpg


10.jpg


11.jpg


12.jpg


13.jpg

Vissza a hírekhez