JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

EGÉSZSÉGEDRE JÁNOS!

Szombaton a Gödör klubban Egri János az est végén is boldogan fogadhatta a gratulációkat. Februárban az 50. születésnapjára szervezett, pályafutásának teljes keresztmetszetét bemutató nagyszabású koncert ugyanis az ünnepelt nélkül fejeződött be. Rosszul lett, jóval a vége előtt le kellett vonulnia a színpadról, mentő vitte el. A muzsikus barátok ő érte kitartva, végig játszottak a Jancsi elképzelte tervek szerint. Most az októberi szombaton, visszatérve az eredeti helyszínre, a Király utca 8-10-be, makkegészségesen, kivirulva a karmesteri pálca helyett bőgőn, majd a basszusgitáron vezényelte végig a három részből állt „Egészségkoncertet”.

01.jpg


Ez a koncert igazából már valóban nem születésnapi koncert volt, ahogy az ünnepelt is jelezte, az eseményt beharangozó interjúban. Más, tömörebb formában foglalta össze Egri János gazdag pályafutásának főbb állomásait. A hasonlóság annyi volt, hogy az első, és úgy tűnik, hogy mára már igazoltan „örök szerelem” gyümölcse, a Trio Midnight kezdett most szombaton is. Oláh Kálmán szerint a Trio Midnight azért maradt meg a mai napig, mert mind a hárman hatszáz felé voltak az elejétől fogva. Volt idő, amikor mindannyian más utakon jártak, de ha akár egy év kihagyás után összeállak, mindig visszajött a lelkesedés mindenki részéről, és ez a mai napig így van. Ez egy ilyen zenekar, így fog működni, amíg a Nap felkel. Egri János köszöntője után Oláh Kálmán és Balázs Elemér lépett a színpadra, akikkel a most már 50 év fölötti ünnepelt fölvérteződött, felnevelődött ebben a szakmában. Gyerekkori barátság, szívügyem - indokolta döntését. Örülhettünk, mert erre az alkalomra is el tudott jönni a fiúkkal több ízben már együtt fellépő Malek Andrea. Legújabb közös projektjükben Oláh Kálmán Michel Legrand slágereit dolgozta fel, Andrea ezek közül is elénekelt egyet, az első rész zárásaként.


02.jpg


03.jpg


04.jpg


05.jpg


06.jpg


07.jpg


Amíg az első rész a múltról és jelenről, a második a jelenről és a jövőről szólt. A junioroknak meghirdetett részben János szűkebb, és bővebb családjában található tehetségek kaptak lehetőséget. Fia, Egri János Jr., Oláh Kálcsi fia, Oláh Krisztián a szűkebb, a Megasztár 5 műsorban 6. helyezett Lakatos Yvette a tágabb családból kapott meghívót. Fiatal koruk ellenére figyelemre méltó zenészmúlt áll mögöttük, nem csak a jövő reménységeiként beszélnek róluk már, hanem a jelen sztárjaiként is jegyzik őket. Krisztián eddig megnyert díjait nehéz számon tartani, és a lista minden bizonnyal bővülni fog a következő években. A nagyjából hasonló korú, testvérének tekinthető kitűnően éneklő és zongorázó Egri Jr., - pár évvel ezelőtt még Jancsikát írtam volna – is szorgosan gyűjtögeti a rangos elismeréseket, nem akarva lemaradni „bátyjától”. A zongorát udvariasan átengedve az idősebb Krisztiánnak, ez alkalommal csak énektudását csodálhattuk. A legutóbbi, konzis vizsga óta is sokat fejlődött. Hangja egyre felnőttesebben telt, és egyre otthonosabban mozog a színpadon. A dal választása abból a szempontból jó volt, hogy bemutassa hangterjedelmét, a magabiztosan, tisztán kiénekelt magas és mély hangokat. Az általa (?) kiválasztott szám viszont tömény giccs volt, akár valamelyik táncdalfesztiválon Korda György is megríkathatta volna vele közönségét anno. Persze nem tehette, mert ez az álromantikus nyáltenger mostanság íródott, kortárs szerző műve. A korunkban vészesen terjedő ízlésficamnak köszönhetően sikert aratott, a fiatal rajongók még sikoltoztak is a gyönyörűségtől. Én is tapsoltam, de tapsom az énekesnek, az előadónak szólt. Kellemes meglepetést okozott viszont a pop világában feltűnt, Lakatos Yvette, aki jazzes hangjával, és ebbe a „bálba” illő dalválasztásával elkápráztatott. Most láttam először, és őszintén remélem, tovább folytatja flörtjeit a jazz műfajával. A juniorok blokkjában az „atyai” basszusgitár kíséreten kívül, Fekete István trombitán szállt be a fiatalok közé, és Gyenge Lajos dobolt. Mindketten a nemrég alakult Egri Drive Stuff tagjai, a harmadik részben is komoly szerepet kaptak.


08.jpg


09.jpg


10.jpg


11.jpg


12.jpg


13.jpg


14.jpg


15.jpg


Az utolsó részben a jövő zenekara, a szeptember elején alakult az Egri Drive Stuff mutatkozott be. Eddig egy fellépésük volt, szeptember 10-én, a Magyar Jazz Napján, a Magyar Jazz Szövetséggel közösen került megrendezésre a 25. Budapest Borfesztivál keretei között. Az alapító, ebben a formációban basszusgitáron játszó Egri János által dédelgetett friss zenekarban Makovics Dénes szaxofonozik, a trombitán Fekete István, billentyűs hangszeren Szakcsi Lakatos Róbert játszik, és Gyenge Lajos dobol. Minden műfajban otthonosan mozgó, rutinos muzsikusok, elég nehéz olyan lemezt találni, ahol valamelyikük ne működött volna közre. Annak ellenére, hogy nem sok idejük volt az összecsiszolódásra, tökéletesen szóltak. Shorter egyik legismertebb szerzeménye, a „Pinocchio” mellett egy saját szám, Egri Jánostól az édesanyja emlékére írt „Gizella”, és egy Zawinul feldolgozás is bekerült műsorukba. A közönség jól fogadta a zenekart, a legjobb Weather Report időszakot felidéző hangzás, a fergeteges szólók nagy sikert arattak. Remélem, az Egri Drive Stuff kifutja magát, és egyre több fellépésük lesz a közeljövőben!


16.jpg


17.jpg


18.jpg


19.jpg


20.jpg


Egri János egy csodálatos estével ajándékozta meg közönségét. Köszönet érte az összes kiváló muzsikusnak, és a Gödör Klub technikai stábjának, valamint a szervezésben segítő Maróti Daninak. Az ajándékozó a tapsokon kívül is kapott ajándékot. Egri János időközben nagypapa lett, a koncert előtti napokban született az unoka, Viktória. A kismamának, Móci lányának is sok boldogságot, és egészséget kívánva zárom soraimat.


21.jpg

Vissza a hírekhez