JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Víztorony, avagy a Varga Bendegúz Quintet ismét Debrecenben

Hétfőn este, október 17-én ismét szólt a jazz a nagyerdei víztorony klubtermében. Aki még nem járt Debrecenben a Nagyerdőn, annak érdemes ellátogatni a régi víztoronyhoz. Mint ipari műemléket újjávarázsolták, található benne presszó, klubterem, és természetesen fel lehet liften menni a tetejére a nagyerdei panorámát élvezni. Este különböző színekkel világítják ki, és jöhet mellé egy kitűnő jazz zenekar.

clipboard01.jpg


Nos, ebben az esetben Varga Bendegúz nagyon jó ízléssel, kitűnő társakkal alakította meg új együttesét. Elmondásuk szerint hatnapos erdélyi koncertkörút végeztével ejtették útba Debrecent. Jól tették! Érdemes rögtön felsorolni az együttes tagjait:

1. Varga Bendegúz dob, zenekarvezető

2. Mester Dániel  tenorszaxofon

3. Fenyvesi Márton gitár

4. Czirják Csaba gitár

5. Bögöthy Ádám bőgő


clipboard06.jpg


Az együttes tagjai régi ismerőseink más formációkból, de a szaxofonos Mester Dánielt először hallottuk Debrecenben, reméljük nem utoljára. (Mivel Csaba augusztus első hétvégéjén a Hajdúszoboszlói Dixieland Fesztivált igazgatta, így nem szerezhetett tudomást arról, hogy a Hollandiából hazatelepült Dani, már a Debreceni Bor- és Jazz Napokon is fellépett a Varga Bendegúz Quintet esőáztatta koncertjén a Békás-tó partján! – A szerk.)

Az együttes rendkívül kiegyensúlyozott, egyformán illeti meg őket a legmagasabb elismerés. Kitűnő hangszeres tudás, rendkívül ügyesen és mértékkel használt technika. A két gitár játéka nagyon szervesen egészítette ki egymást, a szaxofon játékát pedig rendkívüli alázattal kísérték. Természetesen nem hiányzott egy-egy gitár párbaj sem, mindketten győztesként kerültek ki. Külön említést érdemel egy gyönyörű lassú szám, melyet Mohay András emlékére írtak. Sok zenekar szentelt a tragikus körülmények között elhunyt dobos emlékére kompozíciót, de számomra idáig ezt tartom a legszebbnek. (Mohay András ráadásul pont Debrecenből hazautazás közben érte a tragédia 2014 nyarán.)

A saját szerzemények és az örökzöld, vagy más zenekartól átvett számok mind azonos stílusban szólaltak meg. Nagyon szép este volt, érdemes műsorukat felsorolni, ráadásul műsoruk a tervezetnél hosszabb volt, és nem maradhatott el a siker miatt a ráadásszám sem.


1. Czirják Csaba: Markoláb

2. Varga Bendegúz: Seed

3. Soundgarden együttes műsorából: Spoonman

4. Benny Golson: Along Came Betty

5. Varga Bendegúz: You’ve Got to Keep Up

6. Varga Bendegúz: Andris’ Smile

7. Joshua Redman: Greasy

8. Arthur Altman: All or Nothing at All


clipboard04.jpg


clipboard11.jpg


clipboard12.jpg


clipboard13.jpg


clipboard14.jpg


clipboard15.jpg

Vissza a hírekhez