JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

UFO-találkozó Bartók Béla apropóján

Szombat este, a szabadságharc 60. évfordulójának előestéjén egészen különleges koncertet hallhattak azok, akiknek sikerült valami csoda folytán értesülni az eseményről.

Huszár Endre nagyon ritkán hallható, mindig nagyon nagyot vállaló projektjei hatalmas sikert aratnak azok körében, akik láthatják. Én több, általában évente egyszer megszervezett, TV-ben éjfél után látható koncertjét láttam fantasztikus közreműködőkkel, hazaiakkal és külföldiekkel egyaránt. Csodálkozva néztem a képernyőt, hogy ilyen zenék is léteznek Magyarországon, és vannak zenészek, akik ezt élőben elő tudják adni? Azóta már nem nézek TV-t, de szerencsére eljutottam a legújabb Huszár projekt előadására. Érdemes megnézni a honlapján elérhető régebbi felvételeket – magukért beszélnek (http://www.endrehuszar.com).

A bartóki szellem előtt tisztelgő koncert nem Bartók művek feldolgozásait mutatta be, hanem a mai technológiákat felvonultatva a játékos, nyitott, a különböző kultúrák ritmus- és dallamvilágát a saját zenei személyiségen keresztül teremtő Huszár Endre és két vendége szerzeményeit. Megszólaltak viszont archív felvételek loopjai Bartóktól afrikai, törökországi és Kárpát-medencei gyűjtésiből. A technikai hátteret Huszár Endre saját fejlesztésű, a világon egyedülálló eNerd³ néven népszerűsített, a digitális és akusztikus megszólalási lehetőségeket rendkívül gazdagon kiaknázó rendszer biztosította.

A zenekar két vendégszólistája a rendkívül aktív, sok értékes projektben aktívan résztvevő zseniális Kézdy Luca hegedűs, a Santa Diver trió vezetője és az amerikai, saját tervezésű, a világon egy példányban létező "háromtölcséres" trombita megszólaltatója voltak.

Ők ketten a zeneszerzésben is kivették a részüket, a koncerten nagyszerű volt érzékelni, hogy mikor szólalt meg Ben Neill által szerzett darab, és mikor Kézdy Luca jól felismerhető zenei világa.

A trombitás egyszerre három hangszínen játszott különleges hangszerén, a hideg  és lágy hangok az effektekkel nagyon visszafogottan színesített ECM  sound-ot idéző játékával.

A zenekar többi tagja is rendkívüli zenész volt, II. Lengyelfi Miklós basszusgitáron, Gábor Andor ütőhangszereken, valamint Gotthárd Mihály gitáron teljesítette a nem kis feladatot jelentő huszári kompozíciók megszólaltatását.

Huszár Endre rövid bevezetője után több mint 100 perc katartikus hangbombázás következett világszínvonalon. Hihetetlen szólókat hallhattunk Kézdy Lucától és Gotthárd Mihálytól is. De nem nagyon lehet kiemelni senkit a figyelmet folyamatosan lekötő, folyamatosan dinamikai és hangulati váltásokat mesterien ötvöz néha kozmikus mélységű és magasságú, soha nem hallott hangképeket teremtő koncertről. Persze az alapot és sokszor a szólista szerepet is Huszár Endre elementáris hangrobbanási adták. Legalább 10 operatőr dolgozott a koncert felvételén, valószínűleg jó minőségű DVD-n azok is meghallgathatják a koncertet, akik csak utólag értesülnek egy világszínvonalú eseményről.


-dsc0015.jpg


-dsc0023.jpg


-dsc0079.jpg


-dsc0082.jpg


-dsc0089.jpg


-dsc0100.jpg


-dsc0111.jpg


-dsc0114.jpg


-dsc0121.jpg


-dsc0141.jpg


-dsc0150.jpg


-dsc0173.jpg


-dsc0189.jpg


-dsc0190.jpg


-dsc0194.jpg


-dsc0212.jpg


-dsc0215.jpg


-dsc0230.jpg


-dsc0250.jpg

Vissza a hírekhez