JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

SZERESSÜK JAZZMÁST GYEREKEK!

Kedden Jáger Bandi, a Jazzrael alapítója és vezetője bemutatta a zenekar új énekesnőjét. Kalmár Panni sikerrel debütált a Budapest Jazz Klub közönsége előtt. A második részben egy visszatérő vendég, Gerendás Péter adott egy fergeteges bemutatót gazdag repertoárjából. A szaxofonos Csejtey Ákos, és a gitáros Balogh Roland sajnos nem tudott ezen a koncerten a zenekarral tartani, de Horváth Pluto József új basszusgitárjának csodálatos hangzásával, és Pecek Lakatos András jó öreg dobjával elfeledtette valamelyest hiányukat.

Jáger Bandi valóságos „all stars band”-et szervezett maga köré, mikor 2006-ban összehozta a Jazzrael zenekart. Ahogy a frappáns név is mutatja, elsősorban a tradicionális szefárd zsidó zenei hagyományokból merítenek, de feldolgozzák a Földközi-tenger, és újabban az Atlanti-óceán mosta partok térségeinek más forrásokból eredő zenéit is. Eredetileg a billentyűs zenekarvezető mellett Csejtey Ákos szaxofonozott, Horváth Pluto József bőgőzött és basszusgitározott, Bordás József dobolt, és Bíró Nóra énekelt.

A tíz éve alakult együttesben, az utóbbi időben több tagcsere történt. Balogh Roland, a „Finucci-ikrek” gitáros fele csatlakozott hozzájuk, még a távozó Bordás József helyére Pecek Lakatos András került a dobokhoz. Ebben a felállásban játszották végig áprilisban a „Híres zsidó dallamok a világ körül” című, négy részből álló koncertsorozatukat, amelyben kiemelkedő zsidó származású, valamint a zsidósággal valamilyen kapcsolatba hozható művészek, a hazai és a nemzetközi zenei életben betöltött értékteremtő, és egyben korszakalkotó munkásságát kívánták bemutatni. A hetente jelentkező sorozat sikeréhez a meghívott vendégek is hozzátettek, Babos Gyula, Malek Andrea, Szőke Nikoletta, és Bíró Eszter lépett fel velük egy-egy „fejezetben”.

A tagcserék nem zárultak le, végül Bíró Nóra útja ágazott a zenekarétól más irányba, így a Jazzrael új énekesnője Kalmár Panni lett. Panni több zenei stílusban is kipróbálta hangját, de a csepeli konzervatórium jazz-ének szakának elvégzése után a jazzben találta meg leginkább saját magát. Ez az önmegtalálás nyilván sikerülhetett, mert már az Első Országos Ablakos Lakatos Dezső Jazz Zenei Versenyen (2010) második helyezést ért el. Én először itt, a BJC színpadán tavaly áprilisban láttam. Akkor Szőke Nikit helyettesítette egy alkalommal a Balázs Elemér Group koncertjén. Jó párost alkotott Szakonyi Milánnal, sikerrel oldotta meg nehéz feladatát a fiatal énekesnő. Szőke Niki távoztával azonban mégsem ő lett a BEG új hangja Milán mellett, bár erre a lehetőségre ő sem gondolt. Egy új szerelem, "a végzet dalban elbeszélve", azaz a portugál fado vitte új irányba életét, ezt a zenét feldolgozva saját zenekarával a Cseh Tamás Program nyertesei közt végzett. Az egy csipetnyi portugál dallamvilágot nemcsak a magyar szívekbe sikerült belecsempésznie, hanem új tagként a Jazzrael kibővült kínálatába is. Színrelépésével nem csipetnyivel kaptak nagyobb hangsúlyt ezek a dalok, mint korábban, de azért felcsendültek a régebbi repertoár zsidó gyökerű dallamai is. Mindehhez Jáger Bandi dallamos zongorajátéka, Horváth Pluto József félelmetes basszusgitár-szólói és Pecek Lakatos András virtuóz dobolása adott jellegzetes jazzhangzást. Az első részben egy ígéretes bemutatkozásnak lehettünk tanúi, és sok sikert kívánva a folytatáshoz búcsúztunk Pannitól.


01.jpg


02.jpg


03.jpg


04.jpg


05.jpg


06.jpg


A második részben Gerendás Péter óriási show-t adott. Az első pillanattól megfogta a közönséget, és megtalálta a kontaktust az igazi „jazzmenekből” álló zenekarral. Saját szerzemények, „Átölel a múlt”, „Hétfő”, közben zsidó és spanyol dalok jazzre hangszerelve, de igazi jazz standard-ek, a „Summertime”, és a „Body and Soul” is műsorra kerültek, az ismert témákat egészen egyedi, új ízekkel, sok humorral előadva. Kevesen voltunk a nézőtéren, de nagyon belelkesedtünk. Sikerült is elég jól hangzó vastapsot produkálni a végére, aminek eredménye két ráadás lett.

Lehet, hogy rajongótábora nagy része megijedt a jazz klubtól, a jazzrajongók meg nem gondolták, hogy Péter ebben a műfajban is tud nagyot dobni. Negyven éves pályafutása során kemény munkával sikerült elérnie, hogy ilyen kevesen üljenek a nézőtéren, jegyezte meg szellemesen. Pedig azok a lelkes kevesek, akiket a Bajnokok Ligája sem tudott otthon tartani, remekül érezhették magukat. Ahogy a színpadon a zenészek, úgy a nézőtéren a közönség élvezte a zenét, határok nélkül, felszabadulva.


07.jpg


08.jpg


09.jpg


10.jpg


11.jpg


12.jpg

Vissza a hírekhez