JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

A Bágyi Balázs New Quartet és Lubos Soukup koncertjei - Turnébeszámoló

A cseh származású, ma Dániában élő szaxofonossal tavaly már turnéztunk, gyakorlatilag az idei koncertsorozat is a múlt évivel azonos helyszíneken zajlott. Lubos nemcsak hangszeres szólistaként, hanem hangszerelőként és zeneszerzőként is aktív. A Cseh Rádió Bigband-jének házi arranzsőre, mindemellett Prágában, a zeneakadémiai jazz tanszéknek is óraadója.

duna-plakat.jpg


Magyarországon három fellépésünk volt, amelyek közül az elsőre Budapesten a BJC-ben került sor, erről Somogyvári Péter már beszámolt. A fellépés előtti délutánon felújítottuk a repertoárt, illetve beillesztettünk egy-két azóta született új kompozíciót, Lubos és az én szerzeményeim közül.


bjc-koncert.jpg


A fővárosi helyszín után Dunaújváros és Lovasberény következett. A hazai koncerteket kvintett felállásban játszottuk le, ahol a két szaxofonos remekül egészítette ki egymást, Lubos tenoron, Soso Lakatos Sándor pedig altón játszott. A koncertek mindenhol ráadással értek véget. Ki kell emelnem Lubos klarinét játékát, kevés az a szaxofonos, aki nem csak nagyzenekarban váltóhangszerként, hanem szólószerepben is előszeretettel használja ezt a hangszert. A zenekar, köszönhetően első sorban a meglevő remek emberi összhangnak, mind a lírai, mind a dinamikusabb számokban összecsiszoltan szólt.


dunaujvaros.JPG


bereny-plakat.jpg


A magyarországi fellépéseket követően útra keltünk és öt külföldi koncert következett. Ide már Lubossal kvartett felállásban mentünk, Szoszóka egyéb más, itthoni fellépései miatt nem tartott velünk. Együttesem állandó tagjai, Oláh Dezső és Oláh Péter már hozzászoktak a hosszú utakhoz, ebben az évben ez már a sokadik turnénk, a még hátra lévő lengyelországi kiruccanásunk viszont nem autós, hanem repülőút lesz.


soukup-bagyi-quartet.jpg


Először Prágába mentünk, ahol egy éven belül már harmadszor jártunk, annyira szeretjük a gyönyörű cseh fővárost. Első este a méltán híres Agharta Jazz Klubban játszottunk vegyes nemzetiségű közönségnek, akik között helyi zenészek is voltak. A klub egy Miles Davis lemez után kapta nevét, amúgy az épületben nagyon színvonalas kínálattal rendelkező CD bolt is működik. Másnap egy hangulatos kis helyen, az U Meleho Glena klubban játszottunk, ahol szintén jártunk már tavaly. Úgy éreztük, jobban illik a helyi atmoszférához, ha a sajátok helyett ezúttal egy standard-ezős estét iktatunk be. Bizony jól is sült el, és mi is nagyon élveztük a kötetlenebb muzsikálást. A prágai koncertjeink külön támogatója az itteni külképviseleten keresztül a Magyar Intézet volt, akik hozzájárultak a fellépti díjakhoz, illetve a szállást is biztosították. Itt ki kell emelnem Nádassy Mátyás elhivatottságát és segítségét, aki nagy pártolója a jazznek.


magyar-intezet-praga.jpg


Két felvidéki koncertünk a hétvégi napokra estek. Ipolyságon régi barátunk Makovínyi Pál szervezett egy jazzhétvégét, amelynek a pénteki napján léptünk fel a helyi zeneiskolában. Ezt az eseményt a pozsonyi Magyar Intézet és a szlovákiai Cseh Centrum is támogatta.


ipolysag.jpg


Másnap, a Pozsonyhoz közel eső Somorján, a Mozi Klubban játszottunk. Ez egy magyar tulajdonú hely, amit Végh Ákos és felesége nagy lelkesedéssel üzemeltet. A gépházból átalakított backtage-ben még ott vannak a régi a nagyméretű vetítők, amiket megcsodálhattunk. A nagyszámú és rendkívül lelkes közönség előszeretettel vásárolt lemezeinkből is. Szállásunk egy gyönyörű helyen, a Bartal pincészet új panziójában volt.


somorja.jpg


bandafoto.jpg


A turné utolsó állomásaként visszatértünk Csehországba, ahol Brno-ban, az Alterna Klubban játszottunk. Itt kaptuk a turné során a legjobb zongorát, egy nagyobb méretű Petroff-ot, aminek igen örültünk, mert lyenkor nemcsak Dezsőke, hanem mi is nagyobb kedvvel játszunk. Kellemes élmény volt, hogy a közönség soraiban rengeteg fiatal foglalt helyet, az egyetemistákra jócskán építő, vasárnapi napra bejáratott helyen.


lb.jpg


28-án hétfőn indultunk haza és útközben több alkalommal még egy kis havazás is kijutott a napsütés mellett. A teljes koncertsorozat a Nemzeti Kulturális Alap és Cseh Tamás Program segítségével tudott megvalósulni, amiért nagy köszönettel tartozunk.

Vissza a hírekhez