JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Hogyan született a Jazz a Márványteremben sorozat? – The true story!

Január 1-én már jeleztem, hogy az idei évben több újdonságot tervezek elindítani. Ezek egyike lesz a Jazz a Márványteremben sorozat, hisz olvasóink telefonon és személyes találkozásaink alkalmával többen (jó sokan!) jelezték, hogy nagyon sajnálják, hogy az megszűnt, mert a Magyar Rádióban azóta sincs ilyen hetente jelentkező jazzhangverseny sorozat, hogy én 2010-ben elmentem nyugdíjba…

Nos, már a születésének is voltak ellenfelei (majdnem jazzabortusz lett a dologból…). A Petőfi Rádió több zenei szerkesztője is tiltakozott az ötletem ellen. Köztük olyanok is, akik hangosan tapsoltak, mikor Csúcs László úr (?) egy 1993 áprilisában elhangzott Jazzlista műsorom apropóján - többek között ilyeneket mondtam benne: „Az újabban tulipánt kezében szorongató egykori jazz komisszár”, meg hogy „Akik most a letiltó határozatot hozzák ellenem, már rég nem lesznek sehol, amikor én még mindig jazzműsorokat fogok készíteni a Magyar Rádióban!” Magyarul én voltam a nagy magyar jazzlátnok! - egy bohózatba illő koncepciós perben (amin én nem is vehettem részt…) örökre (…) kitiltottak a Magyar Rádióból!

A Bartók Rádió akkori program igazgatója, Körmendi Ferenc (igen, igen, ő ugyanaz a Köri, aki az 1980-as években a Szabados György vezette MAKUZ, valamint a 180-as Csoport vezetője volt) addig rágta Fejérvári Sándor (a Bartók Rádió akkori főszerkesztője) fülét, míg az ráállt, hogy 1995. január 23-án elindíthatom a Jazz at the Márványterem című sorozatomat. (Tudják, Amerikában már jó 50 évvel előtte működött a Jazz at the Philharmonic sorozat! S mivel a Márványteremben addig csak komolyzenei koncerteket rendeztek, így pattant ki a fejemből a széria címe!)

Mint fentebb említettem, többen is ágáltak ellene, de legfőképp Victor Máté, aki akkor a Könnyűzenei részleg vezetője volt. Ezért Körmendi és Fejérvári megkért, hogy 1994 december elején tartsak egy kvázi próba koncertet, amire Mátét is meghívták.

Miután a „susugók” körbe vitték a rémisztő hírt, a Bartók Rádió Hangverseny szerkesztőségének munkatársai véletlenül úgy alakították, hogy december első hétfőjén és keddjén komolyzenei koncert legyen a Márványteremben. S mivel akkor még a műsorjavaslatot 8 (nyolc!) héttel előbb kellett leadni (a rugalmasság netovábbja…), így mondtam Ferinek és Samnak (Fejérvári beceneve!), hogy akkor vigyük a 6. stúdióba a koncertet. Sajnos, hétfőn 1994. december 5-én ott sem lehetett megtartani a Magyar Rádió Szimfónikus Zenekarának próbája miatt, így került sor december 6-án, kedden este 7-kor koncertszervezői bemutatkozásomra!

És hogy jó ütős legyen a program megalakítottam/létre hoztam a Szakcsi Generation Band-et, amiben a Szakcsi Lakatos klán mind a négy zongoristája (Béla, ifj. Béla, Róbert és unokatestvérük Oláh Kálmán) is szerepelt.

El kell, hogy mondjam, Szakcsi Lakatos Béla nagyon berzenkedett ötletem ellen, mondván ő nem szívesen szerepelne a fiaival egy színpadon. De addig-addig jártam fel a lakására, plusz telefonálgattam neki, míg beadta a derekát. (Bélának és a fiúknak később sem lett ebből bajuk, mert kérésemre Kiss Zoli alias Hagyma 1995 tavaszán 15 koncertes országos turnét szervezett nekik. És 2003-ban szervezésemben a John Patitucci-Jack DeJohnette ritmusszekcióval készíthettek lemezfelvételt, amit aztán több éves huzavona után a BMC jelentetett meg 2006-ban!)

Ja, és még egy apróság… A tiltakozók a Magyar Rádió elnökénél elérték, hogy ne én legyek a műsorvezető, mondván „A Maloschik egy öntörvényű időzített bomba. Gondol egyet, és olyanokat mond, amitől mindenkinek leszakad a feje.” Ezt Sam mesélte nekem. Viszont ellenségeskedőim azt szerették volna, ha az ő szerkesztőségük egyik „promimnens” tagja legyen a szpíker. Ebbe viszont én nem mentem bele, így Sam és Feri engedélyezte, hogy az „én emberem”, Fejes Imre legyen a műsorvezető.

Mire ezek a meccsek lejátszódtak, arra már nem volt idő, hogy a meghívókat postázzuk a reménybeli nézőknek. Így aztán 2 napon keresztül telefonálgattam olyan embereknek, akikről tudtam, hogy nem hánynak vért sugárban, ha elhangzik előttük a szó, JAZZ!

Így aztán már a koncert előtt boldog mosollyal az arcán veregette a vállam Körmendi Feri. Súgva azért megkérdezte: „Honnan tudtál ennyi embert összeszedni?”. Ti. a 6. stúdióban 150 férőhely van, és totál teltház volt.


És alább a műsor!


lektor-001.jpg


(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy az akkori titkárnő nem volt túl járatos, sem a jazzben, sem a magyar nyelv helyes használatában, így lett bögö bőgő helyett. Az márcsak hab a tortán, hogy az Off Course együttes nevét angolosan Of Course-nak írta…)

A koncert után a 6. stúdió előterében mindenki nagyon boldog volt, Szakcsi, Katika és a fiúk is. Odajött gratulálni Körmendi is. Majd hozzám fordulva azt mondta: „Robi! Szenzációs volt ez a koncert! Ezek a fiúk úgy játszottak, mintha nem is magyarok lennének!” Erre beszólt Victor Máté: „Mert nem is azok!”. Én meg ráüvöltöttem: „Te rasszista g…!” Erre Szakcsi azt mondta: „Hagyd a fenébe, 20 éve utáljuk egymást!”

Ja, és mindezek után Körmendi jó hangosan, hogy mindenki hallja, azt mondta nekem: „Robi! Átmentél a vizsgán! Januárban indul a sorozatod a Márványteremben.”

Az elsőről jövő hétfőn olvashatnak.

Vissza a hírekhez