JazzMa

Friss Hírek

Saját hangon2024. március 29.
Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének félévi vizsgakoncertjei – 1. nap

Tegnap, ahogy utaztam a Budapest Jazz Club felé (7-es busz + Combino), végig az járt a fejemben, hogy ez lesz az első olyan tanszaki vizsga, ahova egyedül megyek. Eddig mindig (még múlt májusban is) Csányi Attila barátommal látogattam ezeket a koncerteket, hogy képben legyünk a fiatal tehetségek legújabb nemzedékével… Sajnos, Attila 2016. augusztus 4-én a jazz égimezőkre távozott. Felkértem a tavaly Ausztráliából kalandvágyból hazaköltözött Krantz Gyulát, jöjjön el fotózni. Ő viszont életében először volt tanszaki vizsgán. Félt is egy kicsit tőle, hogy ha nem tetszik majd valamelyik produkció, akkor mit is írjon róla, hogy ne bántson meg senkit… Mondtam neki, no para, én írom a szöveget, mert engem nem érdekel, hogy ki hogy bántódik meg! Nos, tegnap megjelent tanár urak (Bacsó Kristóf, László Attila, Oláh Kálmán, Elek István, Csuhaj Barna Tibor, Lattmann Béla, Zsoldos Béla, Szigeti Péter, Berki Tamás) és Lakatos Ági néni, meg vagytok dicsérve, mert szerdán az utóbbi évek legmagasabb színvonalú tanszaki napját prezentáltátok nekünk! Konkrétan nem volt gyenge produkció. And the winner of the first day: Peter Pinter! A Peti olyanokat zongorázott, hogy fotósom (aki igen vallásos ember…), egyszer csak felkiáltott: „Robi, hogy a Te szóhasználatoddal éljek, ez a gyerek kurva jó! Bárhol a világon megállná a helyét!” Egyetértek vele, csak azt tudnám, hogy a (jazz) koncertszervezők itthon miért nem léptetik fel többet a saját együttesével?

Az első nap fellépőinek névsora időrendben:

13:30-14:20

BIG-BAND László Attila vezetésével

14:30-14:50

Horváth Cinthia - ének BA3, Dénes Ábel - bőgő BA3, Kárpáti Benedek - dob BA3, Vidákovich Izsák – szaxofon MA2, Várvölgyi Szabolcs - gitár

15:00-15:20

Varga Tivadar - zongora MA1,Vidákovich Izsák – szaxofon MA2, Bille Gergő – trombita MA2, Dénes Ábel bőgő BA3, Siska Tamás - dob

16:00-16:20

Munkácsy Eszter – ének MA2, Pintér Péter – zongora MA2, Kárpáti Benedek - dob BA3, Miskolczi Márk – bőgő MA2

16:30-16:50

Baris Gábor - altszaxofon MA2, Kárpáti Benedek – dob BA3, Miskolczi Márk - bőgő MA2, Pintér Péter – zongora MA2

17:00-17:20

Pintér Péter - zongora MA2, Jónás Géza – bőgő (külsős), Hidász Tamás - dob MA2


László Attila az LTFZE Jazztanszék Bigband vezetője évről évre csodát tesz! Hisz évvégén a végzősök kirepülnek, és szeptemberben újra kezdheti a sziszifuszi munkát az elsősök beépítésével. Januárra mindig megoldja, hogy jó produkciót nyújtsanak. Olyan nehézségek ellenére is, hogy évek óta nincs harsonás a tanszéken… Viszont így mindig már rég végzett „fiúkat” vett be a pozankórusban. Tegnap konkrétan így álltak/ültek fel: Skerlecz Gábor (Budapest Jazz Orchestra), Barbinek Gábor (Modern Art Orchestra), egy klasszikus zeneakadémista hölgy (már másodszor nem tudtam megjegyezni a nevét…) és a rég látott Abbas Murád, aki akkor szólót játszott, hogy ihaj!

És még volt két további pozitívum/öröm számomra, méghozzá a dobos poszton. A Sajószögedről Miskolcra, majd Budapestre került dobos lányra, Holb Alexandrára még a 2000-es évek közepén a budafoki Bigband Találkozón figyeltem fel az Arnóczky Zoli bácsi vezette Tini Bigband-ben (Sajószöged). 2011 őszén én beszéltem rá, hogy jelentkezzen a 2012 tavaszán megrendezett Jávori Vilmos Jazz Dob Tehetségkutató Versenyre. A szőrös szívű zsűri azonban a 24 jelentkező közül csak hetedikként rangsorolta. Ha két ponttal többet adnak neki, ő is döntős lett volna. Azt a versenyt Benkó Ákos nyerte. Az a Benkó Ákos, aki most a sors furcsa fintoraként a tanára a Zeneakadémián…

A másik pedig a székesfehérvári Mohai Szabolcs, aki a tavaly nyáron elhunyt Mohai Győző dobos fia. Ő a modernebb hangvételű darabokban játszott, egészen kiválóan.


dsc00059.JPG


dsc00061.JPG


dsc00062.JPG


dsc00063.JPG


dsc00067.JPG


Hosszas átszerelés után félórás csúszásba ment át a program, de ezt senki sem bánta, mert utána a tanszék kimagasló tehetsége, Horváth Cinthia és együttese követte. Berki Tamás tanár úr az első szám utáni tapsviharban nem „műmájer” mosollyal az arcán fordult hátra felém, és ezt mondta: „Rob, ez a kislány nagyon tehetséges!” Jót röhögtem magamban, mert amikor Cinthia mégcsak Bartók konzis volt kb. 4 éve azt írtam a JazzMa.hu-ban: „Ennek a lánynak már rég a Jazztanszéken lenne a helye!” Nos, Horváthék lánya ezúttal is szenzációsan énekelt. Évvégén (június) biztosan megkapja Bachelor diplomáját! Quintetjének másik négy tagja is élvonalbeli jazz zenész lesz, ezt garantálom!


dsc00068.JPG


dsc00070.JPG


dsc00071.JPG


dsc00072.JPG


Utána jött egyik kedvelt zongoristám, Varga Tivadar. Csendes fiú, ezért nem biztos, hogy majd a nyomulósakkal fel tudja venni a későbbiekben a versenyt. Pedig megérdemelné, hogy őt favorizálják a koncert- és fesztiválszervezők. Nála is csupa-csupa ütős gyerek szerepelt. Minden elfogultság nélkül mondhatom, közülük leginkább Vidákovich Izsák játéka tetszett leginkább. Az első számban „retteneteset” (FG) fuvolázott, majd a második számban olyan Ben Webster-esen fújta a csövet (bravó Elek Pista tanár úr!), ahogy én még sosem hallottam Izsákot játszani! Ráadásul ő konferált…, ami az ő csendességét ismerve, nagyon nagy teljesítmény!


dsc00074.JPG


dsc00075.JPG


dsc00075.JPG


Aztán jött Munkácsy Eszter, aki szerintem nemcsak szép kislány, hanem nagyon jól is énekel. És azt se feledjük esetében, hogy ő az egyetlen Zsámbékon született magyar jazz zenész! Az „I Tought About You”-ban is hozta a tőle megszokott magas színvonalat (pedig influenzásan lépett fel!), majd felhívta a színpadra a tanszék tündöklő csillagát, Horváth Cinthiát és olyan, de olyant énekeltek együtt, amit még az Atlanti Óceán túlsó oldalán is megirigyelnének a church-ökben az afro-amerikiak!


dsc00083.JPG


dsc00085.JPG


dsc00086.JPG


dsc00088.JPG


Az altszaxofonos Baris Gábor három saját szerzeménnyel jelentkezett! A Miskolcról Budapestre került Gábor korosztályának (30 év alattiak) kimagasló tehetsége.


dsc00090.JPG


Sajnos, az ilyen nagyon hosszúra nyúlt vizsgakoncertek velejárója, hogy a végére elfogy a közönség. Így ezúttal Pintér Péterrel és triójának tagjaival esett meg az a méltánytalanság, hogy kb. 20-25 néző előtt kellett vizsgázniuk. Pedig ez volt az est non plus ultra-ja! Konkrétan mindenkit leszkanderoztak! Peti zseniális, nemcsak egyszerűen a „magyar Oscar Peterson”, hanem színpadi jelenlétével is elbűvöli a hallgatóit. Olyan kisugárzása van, amivel magával ragadja a közönséget. Persze hallottam már olyan visszhangokat is, hogy „túl sok”. Azoknak üzenem, bekapi! Már meg is hívtam őket az augusztusi Debreceni Jazz Napokra!


dsc00092.JPG


dsc00093.JPG


dsc00094.JPG


dsc00095.JPG


Ma is fél kettőkor kezdődik, érdemes lesz ott lenni!

Vissza a hírekhez