JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

AZ ÉV FIATAL JAZZ-ZENÉSZE 2017 - Döntő és eredményhirdetés

A Magyar Jazz Szövetség második alkalommal hirdette meg tehetségkutató versenyét „Az év fiatal jazz-zenésze” címért, ismert zongoristánk, Pintér Zoltán ötletét felkarolva. A szombati fináléra dugig megtelt a Budapest Jazz Club. Lelkes közönség fogadta a döntőbe jutott hat fiatalt, és izgalommal várta, közülük ki lesz 2017-ben a Szakmai zsűri díj, valamint a Közönség-díj boldog nyertese.

A kiírás szerint a Magyarországon működő, jazz zenét oktató közép-, vagy felsőfokú zeneoktatási intézmények nevezhettek hangszeres, vagy ének szakon tanuló 30 év alatti hallgatóik közül két-két főt. Az iskolák jelöltjeinek önéletrajzuk, és egy minimum 20 jazz standard-ből álló koncertképes repertoárt tartalmazó lista mellett, egy 10-15 perces demó anyagot kellett a Youtube-ra feltölteni, link megadásával. A beérkezett jelöléseket a Magyar Jazz Szövetség vezetőségének tagjaiból alakult háromfős szakmai zsűri, Pintér Zoltán, a program ötletgazdája – zsűri elnök, Elek István és Bágyi Balázs bírálta el. Döntésük eredményeként hatan (Raboczki Balázs, Baris Gábor, Rafael Márió, Jónás Géza, Egri János Jr. és Urbanovics Vivien) jutottak a Budapest Jazz Clubban szombaton tartott nyilvános döntőbe. Két kompozíciót kellett előadniuk, egy szabadon választott standardet és egyet, amit a zsűri választott ki a repertoárjukból. A döntő során a zenei kíséretet a zsűri tagjai, Pintér Zoltán zongorán, Elek István szaxofonon, Bágyi Balázs dobon adták, Oláh Péter bőgőssel kiegészülve.


01.jpg


Felkészült, tehetséges fiatalokat láthatott a közönség. Többen közülük már letették névjegyüket, rendszeresen koncerteznek, ismert résztvevői zenei életünknek, de voltak, akik itt ízlelhették meg először, milyen teltház előtt fellépni.


02.jpg


03.jpg


Elsőként Rafael Márió, az LFZE zongora-szakos hallgatója léphetett színpadra. A két szám: a „26-2” és az „Alice In Wonderland”.


04.jpg


05.jpg


Urbanovics Vivien, a Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola énekszakosa következett: „Bye Bye Black Bird” és a „Yesterdays”


06.jpg


07.jpg


Baris Gábor, az LFZE szaxofonszakáról volt az első rész utolsó fellépője. Az idén végzős MASTER-es a „Some Other Blues (F blues)-t”, és az „A Night in Tunisia”-t játszotta.


08.jpg


09.jpg


Jónás Géza a Talentum Tánc- és Zeneművészeti Iskola bőgősnövendéke kezdett a szünet után. „Sandu” és „Donna Lee”.


10.jpg


11.jpg


Az énekszakra járó Egri János juniort a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola nevezte a versenyre.  „You Must Believe In Spring” és „Green Dolphin Street”.


12.jpg


13.jpg


Raboczki Balázs zárta a sort, ő akárcsak Baris Gábor, az LFZE szaxofonszakáról érkezett. De ő mégcsak BACHELOR 2-s! „Everything I Love” és „Oleo”.

Szünet következett, visszavonult a háromfős zsűri tanácskozni, és a jelenlévő közönség is leadhatta szavazatát. Izgatottan várta mindenki az eredményt. Végül összeszámolták a leadott szavazatokat, és a zsűri is meghozta döntését.


14.jpg


A versenyzők felsorakoztak a színpadra. Mindegyikőjüknek szólt a taps. Nagy verseny volt, nehéz döntés született, sokat nyomott a latba a pillanatnyi forma, a döntő estéjén mutatott teljesítmény is. Biztos, hogy ez a csodálatos élmény erőt ad majd nekik a továbbiakban, még akkor is, ha most nem az ő nevük hangzott el a győztesek kihirdetésekor.


15.jpg


16.jpg


Közülük idén a közönség Raboczki Balázst, a zsűri Raffael Máriót választotta „Az év fiatal jazz-zenésze” címre.


17.jpg


Gratulálunk a győzteseknek, akiknek jutalma kétszeri fellépési lehetőség a Budapest Jazz Club-ban, kétszeri fellépési lehetőség az iF Café-ban, fellépési lehetőség a Magyar Jazz Ünnep 2017-os rendezvényén, részvételi lehetőség a Lamantin Improvizációs Táborban, workshop és koncert a nyertesek iskolájában, és média-megjelenés bemutatkozási lehetőséggel.

(Egy kicsit beteg vagyok, és rögtön nem mondják be, hogy „…és fellépési lehetőség az idei, immár 46. Debreceni Jazz Napokon”. Ejnye-bejnye! És a média-megjelenés, mit gondolnak, hol lesz? Hát a JazzMa.hu-n, ahol én készítek a két győztessel interjút! – A szerk.)

Vissza a hírekhez