JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Jazz a Márványteremben – Első est I. rész

A múlt héten már megírtam, hogy milyen akadályokon kellett „átszökkennem” ahhoz, hogy végül is 1995. január 23-án elindulhasson a „Jazz at the Marble Hall”, magyarul „Jazz a Márványteremben” sorozatom.

Az alapkoncepció az volt, hogy ezek a hétfői estek 7 órakor kezdődnek, hogy 10-re, a tapsok/ráadások miatt maximum fél 11-re befejeződhessenek.

Az est nyitányául jazztörténeti sorozatot hallhatunk magyar jazzmuzsikusok előadásában, majd a második részben (Mester és Tanítványa) a jazztanszak egyik tanára mutatja legkedvesebb tanítványát, végül a harmadik részben egy olyan fiatal együttest ajánlok a közönség figyelmébe, akik szerintem nagyobb figyelmet érdemelnének.

Az 1995 és 2009 között elhangzott közel ötszáz koncertet rögzítettük, majd pár héttel később „Éjszakai jazzklub” sorozatomban valamennyiből műsort készítettem, ami el is hangzott a Bartók Rádióban.

Az első est első részébe Gonda Jánost (1932) kértem fel, hisz akkor ő volt a jazztanszak vezetője.

Nagyon érdekes előadást tartott, amit zongorajátékával színesített. (Csak zárójelben jegyzem meg, mivel a Magyar Rádió akkori elnöke, Szirányi János nem engedélyezte, hogy én legyek a műsorvezető, így Körmendi Ferenc programigazgató Varsányi Zsuzsát kérte fel a „csevegő” szerepkörre.)

Gonda János 11 számot játszott, abból hat saját szerzeménye:

1. Gonda János: Korál

2. Gonda János: Hommage á Bill Evans

3. Gonda János: Makám

4. Fats Waller: Ain’t Misbehavin’

5. Joe Sullivan: Little Rock Getaway

6. Gonda János: Hommage á Tatum

7. Gonda János: Rhythm and Blues

8. Erroll Garner: Red Top

9. Joseph Cosma: Autumn Leaves

10. Bill Evans: Quietly Now

11. Gonda János: Kvart-zene


Sajnos, a Jazz a Márványteremben sorozatomon a kezdeti időszakban alig-alig fotóztak a neten megcsal ezt az egy képet találtam Gonda tanár úrról, az 1990-es évek közepéről… János épp Sárik Petit okítja Újpesten a jazzkonziban.


gondajanos97-foto-redei.jpg

Fotó: Rédei

Vissza a hírekhez