JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

A Főnök

2017. február 9-e, Budapest Jazz Club: Jeff "Tain" Watts Trio. A Chieftain-ből "megmaradt a vége" - ez a kíváló amerikai dobos, zeneszerző beceneve, amit Kenny Kirkland zongoristától kapott. A "keresztapa" sajnos nagyon fiatalon, 43 éves korában (lassan 20 éve) távozott a földi jazz színpadok világából. Egykori muzsikustársa: JTW - nem mindig jellemző módon - most saját trióját vezetve lépett fel a BJC-ben. Ő volt a főnök... (És hogy én milyen Főnök vagyok? Nos, habár Bóna László, a Budapest Jazz Club program igazgató-tulajdonos személyesen hívott meg erre az estre, én átadtam ezt a lehetőséget Dr. Nagy Sándornak kvázi születésnapi ajándékként, hisz neki épp tegnap volt a születésnapja… Happy Birthday, Sándor – utólag is! – A Szerk. )

image2.JPG


A Jeffrey Watts (1960.01.20. - Pittsburgh) néven született nagyszerű dobost tizenhatszor (!) jelölték Grammy díjra - és ebből hétszer nyert! Illetve nem Ő személy szerint, hanem a zenekar, vagy zenésztárs. Azt hiszem, ez egyedülálló... Háromszor Wynton, kétszer Branford Marsalis együttesével; egyszer-egyszer Terence Blanchard szólóját kísérve, és végül a Mingus Big Band-del kapta meg  a megtisztelő elismerést - egyelőre.
Triójának másik két tagja kevésbé ismert.


image1.JPG


Paul Bollenback, az 58. évében járó amerikai gitáros Charlie Byrd, Herb Ellis, Joey DeFrancesco és Arturo Sandoval zenésztársa volt – többek között. 1995 óta jelennek meg önálló lemezei. És JTW-szal is többször játszott már.


image3.JPG


A számomra ismeretlen bőgős, Orlando le Fleming (1976.07.07. – Birmingham, Anglia) egy másik korosztályhoz tartozik. Jane Monheit, majd Billy Cobham zenekarában kezdett, aztán később a saját neve alatt megjelent az első lemeze 2010-ben. (Őt me and my lovely wife Gabriella hoztuk először Magyarországra! 2013. március 23-án az Antonio Sanchez & Migration tagjaként lépett fel Pécsett, a Kodály Központban. Ajánlgattuk Bóna Lacinak is, de ő –ki tudja miért- nem volt vevő rájuk…! – A szerk.)

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban - a sorozat folytatódik. Újra teltház, minimális késve kezdés. A bőgő "magasságával" gondok vannak - még öt perc "szerelés".
Aztán indul az első szett: saját szerzemények, köztük a Michael Brecker emlékére komponált ballada. Ízlésesen összeállított műsor: változó, változatos dallamok és tempók.
A második részre közel háromnegyed órát kellett várni - de megérte!
Ha lehet, még magasabb színvonal, szenvedélyes gitáros és dobos, igyekvő bőgős. Ez így egy kicsit igazságtalan, mert - talán a szünetben történt "újraszerelésnek" köszönhetően - le Fleming magára talált. Jobban szólt a hangszere, és ő is finomabban "illeszkedett" a két "öreghez". Szólói "célba találtak", kísérete a helyére került.
Az utolsó két darab volt a koncert csúcsa - szerintem. Egy gyönyörű ballada, és egy Coltrane-feldolgozás: úgy sikerült, hogy még ráadást sem követelt a közönség. És ez elég ritka...
Paul Bollenback alkalmazkodó - de azért virtuóz gitáros. Folyamatos "kapcsolatban volt" a főnökkel. Érezhető volt az összeszokottság – és ez nagyon jót tett a zenének.
De az igazi ász a "pakliban" JEFF "TAIN" WATTS! Csupa nagybetűvel!
Elképesztő, energikus, egyéni stílusú dobos. Fantasztikus ritmusérzék; kreatív szerzemények; könnyed, elegáns hangszer-kezelés. Kihagytam volna valamit? Lehet.
Majd legközelebb, ha újra eljön, pótolom a "mulasztást"...


image14.JPG


image4.JPG


image5.JPG


image6.JPG


image7.JPG


image8.JPG


image9.JPG


image10.JPG


image11.JPG


image12.JPG


image13.JPG

Vissza a hírekhez