JazzMa

Friss Hírek

Saját hangon2024. március 29.
Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Jazz a Márványteremben – Második est I. rész

A sorozat nyitányánál már megírtam, hogy milyen akadályokon kellett „átszökkennem” ahhoz, hogy végül is 1995. január 23-án elindulhasson a „Jazz at the Marble Hall”, magyarul „Jazz a Márványteremben” sorozatom. Az alapkoncepció az volt, hogy ezek a hétfői estek 7 órakor kezdődnek, hogy 10-re, a tapsok/ráadások miatt maximum fél 11-re befejeződhessenek. Az est nyitányául jazztörténeti sorozatot hallhatunk magyar jazzmuzsikusok előadásában, majd a második részben (Mester és Tanítványa) a jazztanszak egyik tanára mutatja be legkedvesebb tanítványát, végül a harmadik részben egy olyan fiatal együttest ajánlok a közönség figyelmébe, akik szerintem nagyobb figyelmet érdemelnének. Az 1995 és 2009 között elhangzott közel ötszáz koncertet rögzítettük, majd pár héttel később „Éjszakai jazzklub” sorozatomban valamennyiből műsort készítettem, ami el is hangzott a Bartók Rádióban.

A második est 1995. január 30-án került megrendezésre, ismét teltházzal!

Az első részben, a „Jazztörténet élőzenével” vendége a kecskeméti Bohém Ragtime Jazz Band volt Ittzés Tamás vezetésével, hisz a jazztörténészek szerint a „ragtime” volt az első jazztörténeti stílus.

Az együttes az alábbi összeállításban játszott: Ittzés Tamás – zongora, hegedű, ének, Túri Éva - hegedű, Lázár Miklós – hegedű, Lebanov József – trombita, Fodor László – klarinét, Korb Géza – szaxofon, klarinét, Szászi András – bendzsó, Török József – tuba, Falusi Alfréd – dob.

Előadásukban az alábbi számok hangzottak el:

1. Scott Joplin: Original Rags

2. Paul Barbarin: Bourbon Street Parade

3. James Scott: The Fascinator

4. Scott Joplin: Maple Leaf Rag

5. Székely Aladár: Nervous Rag

6. Tom Turpin: Pan-Am Rag

7. Joseph Lamb: Cleopatra Rag

8. Euday Bowman: 12th Street Eag

9. Irving Berlin: He Ain’t Got Rhythm

10. Székely Aladár: Skeeper Rag

 

A két Székely Aladár szerzemény az előző évben megjelent „Hungarian Rag”-en is megtalálható!

Vissza a hírekhez