JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

SWINGES SZÜLETÉSNAP, AVAGY DESEŐ CSABA ÜNNEPLÉSE A HÁLÓ JAZZKLUBBAN 2017. FEBRUÁR 14-ÉN SZÖVEG: MÁRTON ATTILA FOTÓK: KRANTZ GYULA

A népszerű muzsikus és „jazzközéleti személyiség” születésnapját február közepén mindig zenés esten ünnepeltük meg. Ezévben (is) erre a Loyola Caféban került sor, ami nem csoda annak ismeretében, hogy Csaba a Háló Jazzklub művészeti vezetője már annak kilenc évvel ezelőtti megalakulása óta.

A születésnapi koncertek a legkülönfélébb színhelyeken és formációkkal kerültek sorra az évek során a Márványteremtől (ahol a neves zágrábi vibrafonos, Bosko Petrović volt a sztárvendég) a MüPa Fesztivál Színházig és az Óbudai Társaskörig. Emlékeim (és néhány műsorlap stb.) szerint egy stabil pont biztosan volt ezeken az ünnepi eseményeken – és ez jóbarátjának és évtizedek óta zenész-partnerének, Gyárfás „Gyafi” Istvánnak a jelenléte és játéka. Nem volt ez másként tegnap este sem, amikor is a Háló 79. jazzestjén Csaba 78. születésnapját ünnepeltük meg. Tanítványa, Antal Tibor hegedült, Berkes Balázs bőgőzött és Berdisz Tamás dobolt.

Természetesen az ünnepelt sem hagyta otthon hangszerét és remek swinges születésnapi „buli” alakult ki a zsúfolásig megtelt teremben. A Jazzma.hu is népes stábbal volt jelen, hiszen e cikk szerzői mellett költőnőnk, Lutring Maggie, Somogyvári Péter és Csécsi Attila is ott volt, sőt magát a főszereplőt is munkatársaink között tarthatjuk számon.

Gyafiék trió felállásban indítottak a „The Way You Look Tonight”-tal, majd Csaba is belépett a „Tale”, azaz „Mese” című saját szerzeményével, ami egyik CD-albumának címadó dala is. Még további két számban is közreműködött Csaba: Ellington „Prelude to a Kiss” c. balladájában, majd Tyree Glenn (Armstrong utolsó pozánosa volt, aki néhány remek melódiát is írt) „Sultry Serenade” c. számában. Itt olyan attrakciónak lehettünk tanúi, aminek – én legalábbis – még soha: Gyafi kapott egy állványos mikrofont – és gitárjátéka mellett uniszonoban fütyült (ránk). (Ha nem tévedek, ilyesmiben Toots Thilemans volt otthon.)  Olyan meglepetés volt, mint pár éve, amikor a remek vibrafonos, Szaniszló Ricsi vett elő egy szájharmonikát és olyan szólót játszott, hogy csak ámultunk.

Ekkor cserélt helyet a két hegedűs és innentől Antal Tibi kezdett a „C’est ci bon”-nal. Ezer éve nem hallottam jazzkoncerten ezt a remek melódiát, ami persze akkora jazz lett, amilyen csak lehetett. Ezt egy bossa nova követte. Bevallom, sokszor tévesztem ezeket a kellemes latin dalokat, Maggie szerint „Summer Samba” volt a címe, mert ő ezt énekli is. Ebben Tibi a hegedűhúrok pengetésével is színesítette a produkciót. Fats Waller népszerű „Honeysuckle Rose” c. melódiájának lendületes előadása, majd az éppen aktuális „My Funny Valentine”, végül a „Softly, as in a Morning Sunrise” zárta a remek hangulatú estét.

Ami még igencsak érdekes volt, az Csaba élettörténetével volt kapcsolatos, hiszen róla aztán elmondható, hogy „nagy idők tanúja”. Saját sztorijában kitért az olyan világhírességekkel való találkozására, mint Willis Conover, Szabó Gábor és Paquito D’Rivera. Szóba került a „zágrábi kapcsolat”, a Marczibányi téri „jazz diszkó” (Csaba lemezekkel illusztrált előadásai)  stb., stb.

Ami igazán nagy öröm: nagy esélye van, hogy a honlapunkon is néhány részletben megismert visszaemlékezések, sok-sok fotóval, végre könyv formájában is napvilágot látnak. Alighanem lebilincselő olvasmány lesz, annál is inkább, mert Csaba két műfajban is kiválóan helytállt és élményeit, tapasztalatait nagyon jól tudja megosztani a közönséggel. Ennek tanúi voltunk mindannyian, akik tegnap este együtt ünnepeltünk Vele.

(Csak apró érdekesség: ténylegesen éppen ma van a születésnap!)  H A P P Y   B I R T H D A Y   C S A B A ! ! !


dsc00256.JPG


dsc00257.JPG


dsc00271.JPG


dsc00274.JPG


dsc00275.JPG


dsc00276.JPG


dsc00280.JPG


dsc00292.JPG


dsc00293.JPG


dsc00294.JPG


dsc00311.JPG

Vissza a hírekhez