JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Tegnapi Víztorony koncert (Oláh Dezső Trió)

Kedves jazzbarátok! Aki még nem látta a debreceni víztornyot, nézze meg a mellékelt Grégász Miklós által készített felvételt, remélem kedvet kap, hogy élőben is megtekintse.

01.jpg


Egy lerobbant ipari műemlékből valóságos csodát csináltak, és ami számunkra legfontosabb, hogy egy remek koncerthelyiséggel is megtoldották. Jól tették! Még fontosabb, hogy itt remek élő jazzkoncertek is vannak, mint például tegnap este.

Oláh Dezső –fiatal (30 éves) Junior Prima-díjas zongorista- kísérőtársa volt Oláh Péter bőgőn (régi ismerősként üdvözöltük), valamint Pecek Lakatos András dobon. A koncert rendhagyó módon kezdődött, levetíttek egy kb. 15 perces kisfilmet, ami stúdióban készült, melyben elmesélték részletesen ars poétikájukat valamint, hogyan jöttek össze és alakították elképzelésüket.


02.jpg


A koncertjükön a stúdióban készült lemezük anyagát játszották el, címe „Reflections of Béla Bartók’s Six Romanian Dances”. Nem volt szükség különösebb magyarázatra, hogy mennyire érintette meg őket Bartók Béla zenéje, de nagyon aktuális is volt, hiszen az elmúlt évben volt Bartók Béla  születésének 135-ik évfordulója. A magyar jazz kiemelkedő alkotása ez a lemez, nem tudom, hogy ilyen magas szinten készült-e az elmúlt évben hasonló? Ha igen, elnézést kell kérnem. Zenéjük merőben különbözött azoktól a népdalfeldolgozásoktól, melyben elhangzik egy-egy népdal, és következnek az improvizációk, amelyek sikeresen illeszkednek a jazz valamelyik irányzatához. Érzésem szerint ők felhasználták a bartóki muzsikát, hangulatát sikerült játékukba beilleszteni, ugyanúgy, ahogy Bartók a népzenét használta fel a klasszikus zene továbbfejlesztésébe. Koncertjüket szünet nélkül tartották, folyamatosan simultak át egy-egy tételből a másikba. Oláh Dezső ezen kívül nagy teret adott a kísérőhangszereknek, melyből számomra Oláh Péter világszínvonalú bőgőzését kell kiemelnem. Természetesen nem maradt el a vastaps, mely arra kötelezte őket, hogy ráadást adjanak. Nos, a ráadás is nagyon stílszerű volt, mert sikeresen megénekeltették a közönséget két nagyon ismert gyönyörű magyar népdallal (Tavaszi szél vizet áraszt, A csitári hegyek alatt). Kitűnő hangulat volt, jól éreztük magunkat.

Lemezük címe és anyaga: Reflections of Béla Bartók's Six Romanian Dances

Stick Dance

Sash Dance

In the Spot

Dance from Bucsum

Polka and Celebration


03.jpg


04.jpg


05.jpg


06.jpg


07.jpg


08.jpg


09.jpg


10.jpg

Vissza a hírekhez