JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Nem hiába vártam! – Karosi Júlia másodszor is

„Várhatok még” címmel állított össze Karosi Júlia számára Gershwin estet Fenyvesi Márton, amelyet február 18-án az Opus Jazzklubban hallgathattak meg (ismét) az érdeklődők.

A novemberben megtartott bemutatóról jómagam számolhattam be a jazzma.hu olvasóinak:

http://www.jazzma.hu/hirek/2016/11/26/varhatok-meg/

A mai koncert ezért kicsit olyan volt, mint a mesebeli királylány ajándéka: újdonság is volt meg nem is.

Az est szereplői változatlanok voltak, meg nem is: Karosi Júlia mellett Tálas Áron zongorázott, Bögöthy Áron bőgőzött és Varga Bendegúz dobolt – ők megegyeznek a Zeneakadémián fellépett csapattal, azonban novemberben további nevek szerepeltek még a listán, egy vonósnégyes tagjai. Ez a hiány természetesen a hangzás gazdagságában megjelent, azonban a másik oldalon nagyobb lehetőséget adott az ily módon „megmaradt” jazz-quartett tagjainak az egyéni megnyilvánulásokra. S bár Gershwin művészetében jelentős helyet foglal el a végigkomponált művek sokasága, talán mégis inkább standardek szerzőjeként tartjuk számon, így ez az improvizációkra épülő előadás otthonosabb közege volt a daloknak és a zenészeknek is. Örömmel hallgattuk a virtuóz, fantáziadús szólókat.

A novemberi esten is feltűnt, hogy milyen ötletesen építették fel a műsort: kihasználták a kisebb együttesekben rejlő lehetőségeket is, a növekvő apparátus fokozódó erejét. A szépen felívelő koncert végén ehhez képest másodszorra is kicsit kevésnek tűnt a(z) – ugyan mély átéléssel, sűrű érzelmekkel játszott – ráadás: egy ének-zongora ballada. Sajnáltuk, hogy nem mindenki maradt a színpadon…

A koncertnek ezúttal jazzklub adta a kereteket, ami megint pozitívumot hozott: ennek a műfajnak mégiscsak ez az igazi otthona! Teljes fesztelenség és lehet fényképezni is! A hangzás a BMC-hez méltóan profi volt, szépen és kiegyenlítetten szólt a terem különböző pontjairól is a zene. Kisebb szerkesztőségi találkozó is sikeredett a közönség soraiban, ezek eredményeiről majd a tartalomjegyzéknél olvashatnak.

Másodszor hallottam a koncert anyagát, de másodszor kaptam szép ajándékot a szerzőtől, az előadóktól. Ismét rácsodálkoztam Gershwin életművének gazdagságára, és ismét belegondoltam, hogy mindennek alkotásához nem egészen 39 (!) év adatott számára. Köszönjük Karosi Júliának és együttesének, hogy továbbviszik a lángot!


01.JPG


2.JPG


3.JPG


4.JPG


5.JPG


6.JPG


7.JPG


8.JPG


9.JPG


10.JPG

Vissza a hírekhez