JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Ralph Towner, Seattle Art Museum, Seattle, USA (2017. február 21.)

Ralph Towner szólókoncert volt Seattle Art Museum teltházas, mintegy háromszáz emberes, remek akusztikájú színháztermében. Ralph nemrég kiadott egy csodaszép CD-t "My Foolish Heart" címmel. (Az ECM-nél, hol máshol? Ralph már majdnem 50 éve az ECM label-nél van, Manfred Eicher egyik legelső "igazolása" volt.) A koncert anyagát erről a lemezről, Bill Evans standard-ekből, és klasszikus saját darabokból (pl: "If", "Anthem") válogatta össze Ralph mester.

Ralph csak olyan ötven percet játszott; előtte, egy "bemelegítő" szetben Anna Lechner és Francois Couturier cselló/zongora duóját "kapta" a közönség. Szép, de nagyon szomorú darabokat játszottak ("...most már tudom, milyen zenét fogok a temetésemre rendelni" - kaptam el fél füllel az egyik néző megjegyzését, ahogy vonultunk kifelé a szünetben).


rt1.jpg


Ralph Towner-t nyilván nem kell bemutatni a tisztelt Jazzma olvasóknak. A tőle megszokott barokkos, folkos, klasszikus és jazzes elemeket ötvöző, komplex, abszolút egyedi és utánozhatatlan gitározást hallhattuk. Nekem mindig az az érzésem, hogy Ralph fejében egy soktagú zenekar játszik, és abból a rengeteg szólamból és kíséretből próbál valamennyit - amennyit az ujjai engedik - arra a hat húrra "áttenni". A többit pedig gondoljuk hozzá. Semmi magamutogatás, semmi showman-kedés, semmi duma. Csak a zene. Tiszta, szép zene.


rt2.jpg


rt3.jpg


rt4.jpg


rt5.jpg


rt6.jpg


rt7.jpg


rt9.jpg


img-2129.JPG


A végén egy kis CD-árulás. Aztán, ahogy errefelé szokás, beköszönnek az idelátogató ismerősök, rokonok családtagok, Ralph nővére is itt volt (Ralph Towner Chehalis-ban, Washington államban született, és Washingtonban és Oregonban nőtt fel - habár már egy jó ideje Olaszországban él), és vége, menni kell, zárják a múzeumot.


rt8.jpg


Küldök egy képet John Gilbreath-ről is; ő a Seattle-i Maloschik Robi; az "Earshot Jazz Foundation" alapítvány elindítója és vezetője: már 30 éve hajtja az adományokat és szervezi a jazzkoncerteket a városban: a tavaszi és őszi fesztivált, élő rádiófelvételeket organizál, "Earshot Jazz" címmel havi jazzújságot szerkeszt/terjeszt: minden, ami belefér. John nélkül a Seattle-i jazzélet sehol nem tartana.

Vissza a hírekhez