JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

John Scofield Quartet, Jazz Alley, Seattle, USA (2017. február 22.)

John Scofield - gitár, Larry Goldings - zongora, Hammond B3, Vicente Archer - bőgő, Bill Stewart - dobok: így állt fel a banda. Vagyis majdnem ugyanaz volt a felállás, mint a legújabb, nemrég két Grammy-vel is díjazott "Country for Old Men" lemezen (csak éppen az immár 76 éves Steve Swallow már nem bírja annyira az intenzív turnézást: helyette a fiatal 'titán' Vicente Archer - aki civilben amúgy Danny Grissett és Robert Glasper zenekarainak tagja - játszik a bandával).

Ugyanez az együttes nemsokára Pestre fog látogatni (március 24., MOM); csak annyit mondok: szuper a banda.  Aki attól fél, hogy teljesen megbolondult és country-zenével riogatja a világot John Scofield, ne ijedjen meg: ízig-vérig Scofield-es zene ez a javából. Mint ahogy Gáspár Karcsi tavaly októberben ezt már megírta a Jazzmának. 

http://www.jazzma.hu/lemezpolc/kulfoldi-eloadok/scofield-john/country-for-old-men/kritika/scofield-john-country-for-old-men/

A Scofield-i gitárstílusban mindig is volt egy nagyon pici, fanyar "country twang": aki nem hiszi, hallgassa meg a “Shinola”-t, vagy akár a “Still Warm”-ot, vagy akár a “Quiet”-et. John Scofield a jelek szerint tényleg, valóban, igazán, őszintén szereti a countryt (is) - a blues, a jazz, a rock, a jam-bandek, a funk, a fúziós rock, és sok minden más stílus mellett. Jó pár szám kezdetén elérzékenyülve el is "szavalta" a country-dalok szövegét, és mit mondjak, tényleg nem is olyan bugyuták ezek a szövegek, mint ahogy mindenki gondolja. És a country-s "head"-ek után majdnem minden számban beindult a "Scofield Express": átváltott a banda, hol bebop-ba, hol funk-ba, hol blues-ba, hol jam-band-elésbe. Mondom, nem kell megijedni a country címke nem "harap": üt ez a program, nagyon. Jó kis buli volt: mindenki remek zenész ebben a zenekarban, és nagyon meghallatszik, hogy már jó ideje együtt játszik John, Bill és Larry.

Tegnap Ralph Towner, Ma John Scofield. Egész jó kis hét ez Seattleben. Képek.


js-1.jpg


js2.jpg


js3.jpg


js4.jpg


js5.jpg


js6.jpg


js7.jpg


js8.jpg


js9.jpg


js10.jpg

Vissza a hírekhez