JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Exkluzív interjú Jónás Rezsővel az I. Belvárosi Jazzverseny kapcsán

A zongorista Jónás Rezsőt lassan 20 éve ismerem. Akkor épp Stuttgartból költözött haza. Aztán többször is felléptettem a Jazz a Márványteremben, valamint a Klasszikus és jazz sorozatomban. Sőt, még a Zsámbék Jazz Openen is! És most ő kért fel arra, hogy üljek be a zsűribe!

koncert-20130606-5151-rezso.jpg


1) Mikor költöztél haza Londonból?

2016 nyarán jöttem haza Londonból. Másfél évet játszottam és tanítottam kint. Igen sok behatás és tapasztalat ért,  ebben az  érdekes, színes városban. Szeretném ezeket az élményeket átadni készülő új zenei anyagommal, és talán tudok pár tanácsot adni a fiatal muzsikusoknak, a verseny folyamán is.


2) Te jelentkeztél a tehetségkutató ötletével az Önkormányzatnál, vagy ők kerestek meg Téged?

Egy koncertem után kezdtünk el  beszélgetni Wohlmuth István úrral, aki az V. kerületi Önkormányzat kulturális tanácsnoka. Kiderült, hogy nagyon egy hullámhosszon vagyunk (ami nem csoda, hiszen művész emberről beszélünk, aki mint színművész, ismerte meg  a művészet szakma varázsát és nehézségeit is). Nem utolsó sorban pedig jazz szerető ember. Azóta ötletelünk együtt.

Meg kell említenem Boda Éva nevét is (az V. kerületi önkormányzattól), aki a vállán hurcolja az összes hivatalos rész szervezését.


3) Ez ugyanazon szisztéma szerint működik, mint amiket annak idején én szerveztem a Magyar Rádióban, majd utána a Budapest Jazz Clubban? Magyarul, hogy nem combo verseny, hanem kimondottan szólista fiatalok részére...

A versenyre várunk kis zenekarokat (max. 4 ember), és szólistákat úgyszintén.


4) Miért pont épp 22 évben határoztátok meg a felső korhatárt?

Szerintem 16-tól 22 éves korig szívja be a jazz muzsikus a legtöbb zenei infót, és ilyenkor a leglelkesebb is. Tehát szerintem ennek a korosztálynak van szüksége az egészséges versengésre.


5) A zsűriben Kőszegi Imre (dob) és Horváth Plutó József (bőgő, basszusgitár). Ez azt jelenti, hogy ők működnek közre a fiatalokkal és kvázi "belülről" pontozzák a versenyzőket?

Nem, a zsűri kívülről, mint hozzáértő szakmai publikum fog értékelni.


6) Mettől-meddig lehet jelentkezni?

Már most lehet jelentkezni, egészen április 13-ig.


7) Mikor lesz a beküldött demók zsűrizése?

Folyamatosan történik a válogatás, mindenki fog visszajelzést kapni, e-mail formájában.


8) Hány fiatal juthat be a döntőbe?

Kb. 15 produkciót szeretnénk a döntőben hallani és látni.


9) Mikor és hol lesz a döntő?

2017. április 29-én 16:00-tól kezdődik a döntő, utána a gála 19:00-tól várható. A verseny és a gála az Aranytíz Kultúrházban fog lezajlani. (1051 Budapest, Arany János utca 10.)


10) Lesz a gálaesten valami különleges produkció is?

Természetesen a gálakoncertre meglepetés produkciókkal is készülünk.


11) Milyen díjak lesznek?

A nyertesek pénzdíjat kapnak, valamint fellépési lehetőséget a 2017-es Belvárosi Fesztiválon, és amit nagyon fontosnak tartok, a döntőről és a gáláról egy profi TV-stáb által készített koncertfilm készül, amiben a döntőben szereplő fiatalok mindnyájan szerepelnek. Ebből mindenki kap egy DVD-t.


12) Felajánlhatok én is egy-két különdíjat?

Természetesen Robikám, nagy megtiszteltetés ez számunkra, és a fiataloknak főképpen.


13) Akkor meghívom a verseny győztesét az idei Debreceni Jazz Napokra és exkluzív interjút készítek vele a JazzMa.hu-ra!

Wow! Köszönöm a győztes és az Első Belvárosi Jazzverseny  nevében.

Vissza a hírekhez