JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú Bágyi Balázssal, a Magyar Jazz Szövetség elnökével az idei Magyar Jazz Ünnepe rendezvényről

A Budapesti Tavaszi Fesztivál felkért arra, hogy készítsek interjút az április 6-án, 7-én és 8-án a Budapest Jazz Clubban megrendezésre kerülő Magyar Jazz Ünnepe koncertsorozat főszervezőjével. Bágyi Balázssal. Március 25-én, szombaton 17 óra 41 perckor átküldtem neki a kérdéseimet, és Balázs 22.26-kor már válaszolt is. A BTF-fel kötött szerződés értelmében azonban ezt csak most, a 13. hét első napján tehetem közzé.

bagyi-balazs.jpg


A Magyar Jazz Szövetség mióta rendezi meg a Magyar Jazz Ünnepét?

Szinte a megalakulása óta, ez a Magyar Jazz Szövetség legrégebbi és máig  legfontosabb rendezvénye. Én tíz éve szerkesztem a programot. És amire külön büszke vagyok, hogy a Magyar Jazz Ünnepe immár évek óta a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik rangos, kiemelt eseménye!


btf-17.jpg


Te mióta vagy elnöke a MJSZ-nek?

2013 óta vagyok elnök, tíz éve vezetőségi tag, amúgy 23 éve, jazztanszakos korom óta, vagyok tagja a szövetségnek. Ez a jelenlegi, a harmadik elnöki ciklusom, két évente van tisztújítás.


Így aztán már jelentős rálátásod van a koncepcióra. Mesélnél arról, hogy amióta elnökségi tag, illetve elnök vagy milyen újdonságok lettek bevezetve?

Mindenképp ki kell emelnem az ún. 0. Nap fontosságát. Ez mindig a fiatalokról szól, a jazzképzéssel foglalkozó intézmények növendékei lépnek fel ekkor. Olyan zenekarok, akiket az iskola delegál. Emellett, amióta én rakom össze a programot, külön figyelek arra, hogy mind a fellépő muzsikusok életkorát tekintve, mind a játszott stílusok tekintetében, egy széles keresztmetszetet adjon a jelen magyar jazzről a rendezvény. Alapvető, hogy itt nincsenek ad hoc produkciók, csak egyedi zeneiséggel rendelkező, évek óta önálló műhelymunkát folytató zenekarok kapnak felkérést. Fontos tény az is, hogy egy ideje a Budapesti Tavaszi Fesztivál is partnerünk ebben, az esemény a fesztivál hivatalos programjának része, ez sokat jelent presztizsben és a marketing terén is.


Mióta rendezitek ezt a tulajdonképpen fesztivált a Budapest Jazz Clubban?

Majdnem mióta Budapest Jazz Club van, de 2009 óta biztosan, még a régi Múzeum utcai BJC-ben kezdtünk velük közösen dolgozni.


Az idei Magyar Jazz Ünnepe mikor kerül lebonyolításra?

Az idei események április 6-án, 7-én és 8-án zajlanak.


Elmondanád a programot?

Április 6. - 0. Nap

19.00 Gino’s B Version (a MÜPA Jazz Showcase -ről meghívott zenekar)

20.00 Etüd Zeneművészeti Szakközépiskola zenekara

20.45 A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zenekara

21.30 A Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének növendékei

22.15 A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének növendékei


Április 7. - 1. Nap

19.00 Megnyitó, a Magyar Jazz Szövetség életműdíjainak átadása

19.15 A Szabó Gábor - díjas művész zenekarának koncertje (a díjazott személye február 11-én derült ki) Balázs Elemér Quartet

balazs-elemer.JPG

20.30 Kovács Linda Recycle

kovacs-linda-recycle.jpg

21.30 Soso Lakatos Sándor Quartet

soso-dobo-laszlo-fotoja-78252m.jpg

22.30 Jam Session


Április 8. - 2. Nap

19.00 BG5

bg5.jpg

20.00 Karosi Júlia Quartet

karosi-julia-ora-hasenfratz-t1a0093ff-kozepes.jpg

21.00 Geröly Tamás Trió

geroly-trio.jpg

22.30 Jam Session


Az idén kik kaptak életmű díjakat?

Balázs Elemér kapta a muzsikusoknak járó Szabó Gábor–díjat. A JazzMa.hu munkatársa, Márton Attila a Pernye András–díjat, amely zenekritikusi, újságírói, promoteri tevékenységért jár. A zenepedagógusi munka elismeréseként járó Gonda János–díjat ketten is megkapták az idén, Babos Gyula és Márkus Tibor. Továbbá Jazz-Mecénás – díjat kapott Dr. Tímár Péter, a Lamantin Jazz Fesztivál, jazz tábor és klub szervezője, Halász Iván vállalkozó, aki nyomdai tevkenysége révén önzetlen felajánlásai által évtizedekig segítette a jazz kiadványok, CD borítók elkészülését, valamint Peti Aranka a Budapest Film Zrt.-től.


Ezeket a díjakat mikor adod át?

Április 7-én 19 órakor.


A Magyar Rádióval és TV-vel, akarom mondani az MTVA-val nincs szerződésetek a felvételre? Hogy az utókor is láthassa/hallhassa ezeket a koncerteket...

Jelen rendezvényre nincs, most nem kerestek meg ezzel. Korábbi években volt, hogy készült rádiófelvétel, mégkorábban pedig TV felvétel is.


Befejezésül annyit árulj még el az olvasóknak, hogy az előző évi programból kik jutnak el az idén tavasszal a Magyar Jazz Ünnepe Vidéken koncertsorozat keretén belül?

Hagyomány, hogy az előző évben a budapesti rendezvényben fellépett zenekarok mennek a következő évben a vidéki sorozatba, így a következő formációk utaznak:

Gyárfás István Trió, Voice and Bass – Lakatos Ágnes és Csuhaj Barna Tibor duója, Pataj Jazz Quintet, Lukács Miklós Trió, Voice and Guitar- Micheller Myrtill és Pintér Tibor duója és a Tóth Viktor Tercett.

Vissza a hírekhez