JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

IMPfest, University of Washington, Seattle, USA (2017. május 13.)

A Washingtoni Egyetem (UW) zenei tanszékének diákjai minden évben megszervezik az IMPfest-et, amelynek során a diákok, a tanszék fakultása, és vendégprofesszorok egy hétig intenzíven dolgoznak együtt, és a hét végén koncerten mutatják meg az "eredményt". A mai koncert három részből állt.

imp1.jpg


Az első részben egy, az UW zenei fakultásából (Cuong Vu, trombita, az UW jazztanszék-vezetője), Luke Bergman (basszusgitár, UW "Artist-In-Residence"), Ted Poor (dobok, UW "Artist-In-Residence"), és Bill Frisell (gitár, UW "Affiliate Professor") álló kvartett játszott egy válogatást Cuong új kompozícióiból (amelyeket, mellesleg, a hétvégén vesznek lemezre, ugyanebben a felállásban. Erős anyagnak ígérkezik, Vu legutolsó, Pat Metheny-vel felvett lemeze

http://www.jazzma.hu/lemezpolc/kulfoldi-eloadok/vu-cuong/cuong-vu-trio-meets-pat-metheny/kritika/vu-cuong-cuong-vu-trio-meets-pat-metheny

folytatása lesz zeneileg.  A szünet után az UW jazztanszék diákjai játszottak: a héten Ben Monder tanított be nekik pár saját kompozíciót. (A kiváló, "criminally underrated" gitárosról már többször írtam a JazzMa.hu-nak, utoljára pár hete a Monder/Bleckman Houston-i koncert kapcsán).

http://www.jazzma.hu/hirek/2015/06/30/ben-monder-trio-bar-next-door-new-york-usa-2015-junius-26/

http://www.jazzma.hu/hirek/2017/04/30/theo-bleckmann-ben-monder-duo-houston-texas-usa-2017-aprilis-29

Legutolsó lemezéről megjelent egy remek JazzMa kritika Varga Bendegúz tollából:

http://www.jazzma.hu/lemezpolc/kulfoldi-eloadok/monder-ben/amorphae/kritika/monder-ben-amorphae/

Az UW-os "gyerekek" nagy igyekezettel játszották ezeket a komplex, szögletes, vészjósló, meghökkentő, depressziótól sem mentes, de mindig hatalmas energiától duzzadó darabokat, mint például a "Jelly Throne". Néha picit hamisan, de mindig nagy élvezettel. Nekem leginkább a trombitás srác játéka, és a két dobos összehangolt munkája tetszett.

Ahogy a diákok műsora befejeződött, a gyerekek, a Ben Monder-i zene hatása alatt, karikás szemmel, szép sorban, elmentek öngyilkosságot elkövetni. Na nem, csak vicceskedtem. Hanem az történt, hogy a gyerekek és a hozzátartozóik átmentek a szemközti bárokba ünnepelni. A harmadik részben, a megfogyatkozott közönségnek a Monder-Bergman-Poor trió játszott Jimmy Webb darabokat. (Nemcsak Ben, de Webb is "criminally underrated" komponista/zenész/zongorista/énekes - ő a folk/americana/jazz határán alkot). Ben gitárja szárnyalt, énekelt, aztán a harmadik számban visszatért a "trademark" torzításos, gerjesztéses, effektes stílusához.

A legvégére akadt még két csemege: egy finom Bill Frisell/Ben Monder gitárduó, és egy nagyon élvezetes Andrew Cyrille/Ben Monder duó. Cyrille mester (aki ugyebár élő dobos-legenda: saját formációi mellett Anthony Braxton, Oliver Lake, Charlie Haden, Cecil Taylor, Coleman Hawkins zenésztársa), és akinek a JazzMa-ban olvasható a legújabb, kiváló lemeze kritikája:

http://www.jazzma.hu/lemezpolc/kulfoldi-eloadok/cyrille-andrew/the-declaration-of-musical-independence/kritika/cyrille-andrew-the-declaration-of-musical-independence/

Egyébként, minden mindennel összefügg: Andrew Cyrille játszik Ben Monder legújabb lemezén, Bill Frisell pedig játszik Andrew Cyrille legújabb lemezén. Cyrille mester türelmesen végigülte a több mint háromórás koncertet, és csak a végén szállt be. Játszott dobokon, cintányérokon, és kézzel, a saját két orcáján. Ma este csak ennyi jutott, viszont a holnapi, második IMPfest koncerten viszont ő is és a tanítványai is játszani fognak egy-egy teljes szettet.  Képek.


imp2.jpg


imp3.jpg


imp4.jpg


imp5.jpg


imp6.jpg


imp7.jpg


imp8.jpg


imp9.jpg


imp10.jpg


imp11.jpg


imp12.jpg


imp13.jpg


imp14.jpg


imp15.jpg


imp16.jpg


imp17.jpg


imp18.jpg

Vissza a hírekhez