JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

BEG ÉLMÉNYEK KÜLÖNLEGES HELYSZÍNEN

A Budapesti Nyári Fesztivál programhelyszínévé vált Margitszigeti Víztorony Kerengőjén lépett fel a Balázs Elemér Group vasárnap. Ezúttal a jegyek nem csak belépésre jogosítottak, a zenei élmény mellé welcome drink, MAHART hajós transzfer és víztorony-látogatás is társult.

A hajó a Vigadó térről indult a Szabadtér Színpad margitszigeti állomására, közben kikötött a Bem téri, és Szent István parki állomáson is. Csodálatos élmény volt a Dunán haladva, kellemesen hűs fuvallat simogatása közben szemlélni a várost, amíg a Víztoronyhoz érkeztünk. Rendhagyó módon ezért beszámolómat a koncertre vezető hajóút pár pillanatát megörökített képpel kezdem.


01.jpg


Természetesen nem csak ezért az élményért volt érdemes a Margitszigetre látogatni. Balázs Elemérék egy időre elbúcsúznak a fővárostól, és legközelebb csak ősszel láthatjuk majd őket. Budapesten így zenéjükkel hosszabb időre kizárólag most, a Budapesti Nyári Fesztivál keretein belül kellett feltöltődnünk, a Jazzy Tower nézőterén. A 2013-ban felújított, kilátóként és kiállítótérként is működő Víztorony a műsorfüzetekben, és a világhálón is a szponzoráló 90,9 MHz-es frekvencián, és az interneten is elérhető rádió nevét viseli a fesztivál margitszigeti rendezvényein.

Sikeres, de fárasztó évadot tudhat maga mögött a zenekar, de ez a csapat most is megmutatta, hogy jól bírja a sorozatos fellépéseket, a szezon végére sem fulladtak ki. Ahogy megszokhattuk tőlük, most is teljes odaadással, kirobbanó formában játszottak. Két részből álló műsoruk is tervszerűen, a legapróbb részletekig volt kidolgozva.

Az első részben a „Hungarian Folk Songs” (Magyar Népdalok) című albumukról válogattak. A 2006-os aranylemez után egy Fonogram-díjjal jutalmazott következett. A szünet után a 2016-ban megjelent, „Örök Szerelem” jubileumi albumuk dalai hangzottak el, a jazz, és az élő zene sajátosságaiból adódóan a korongon rögzített formát új színekkel gazdagítva, és szimfonikus zenekar nélkül. Mindkét részben a közönséget egyre jobban magukkal ragadva, fokozatosan haladtak az igazi nagy csattanót hozó utolsó számig. A tapsok persze közben is dübörögtek, de az extázist az első rész végén „A szeretőm e táncba” hozta meg, még a másodikban a dob és ütős párbajjal fokozott „Dance with the Wind”. Ez utóbbit természetesen ráadás is követte, és azért csak egy, a „Desire”, mert közelgett a hajó visszafele indulásának időpontja. Kiss Flóra a zenekar harmadik nagy korszakát indító „New Begining”, azaz az „Új kezdet” után került a zenekarba, mert a két kiskorú gyereket nevelő Szőke Niki nem tudta végül vállalni a sűrű távolléttel járó fellépéseket. Mára igazi BEG tag lett. Elmúlt a kezdeti hemmung, ami azért természetes volt, Hajdu Klára, és Niki után énekelni, bizony térdet, és hangot remegtető feladat. Flóra megtalálta a hangot a zenekarral is (ő lett a JazzMa.hu Olvasói Szavazólistján „Az év felfedezettje”! – A szerk.), ahogy Szakonyi Milán, aki hasonló élményeket élt át, mikor Winand Gábor helyére kellett lépnie. Milán és Flóra nagyszerű duót alkotva, magabiztosan állhatnak az énekeseknek járó, a közönséghez legközelebbi helyen a színpadon. Pecek Lakatos Krisztián, Komjáti Áron és Czibere József ezen a koncerten is bemutatta kivételes tehetségét, szólóikkal tapsra ingerelve az egyik ámulatból a másikba eső külföldről érkezetteket is. A Balázs testvérpár, Elemér és Józsi zeneszerzőként, hangszerelőként is külön vastapsot érdemelnének, mivel az elhangzottak mind az ő kezük közül kerültek ki.


02.jpg


03.jpg


04.jpg


05.jpg


06.jpg


07.jpg


08.jpg


09.jpg


10.jpg


11.jpg


12.jpg


A Balázs Elemér Group idén nyáron már nem lép fel Budapesten, az őszi visszatérésig ajánlom, hogy hallgassák lemezeiket, és olvassák a történetükről szóló könyvet, így nem lankadhat az ÖRÖK SZERELEM.


13.jpg


Végül egy esti városképpel búcsúzom, remélve, hogy a Budapesti Nyári Fesztivál további jazz eseményeire minél többen jönnek majd, átélve ezeket a csodálatos élményeket.

Vissza a hírekhez