JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

VILÁGRA NYÍLT VIZEKEN

A legismertebb pesti romkocsma, a Szimpla Kert 2004 óta működik a Kazinczy utcában, fennállása óta a jazz többször is helyet kapott a többnyire alternatív zenei stílusokat bemutató koncertek között. Ezen a különös atmoszférájú helyen szerdán Lantos Zoltán együttese, az OpenSource lépett fel.

00.jpg


Klasszikus hegedű szakon szerzett diplomát Lantos Zoltán, de már főiskolás évei alatt foglalkoztatta a kortárs, és a keleti zene. A Dresch-kvartettben eltöltött két év után, 1985-ben utazott Indiába, hogy indiai klasszikus zenét tanuljon, kilencévnyi tanulás, tanítás és koncertezés után tért vissza Budapestre. Tapasztalatait feldolgozva megalapította Mirrorworld nevű formációját, ahol megfordult többek között Horváth Kornél, Dés László, Juhász Gábor, majd Lukács Miklós, Kaltenecker Zsolt, és Borbély Mihály is.

Az új műhely elődjéhez hasonló utakon jár abban az értelemben, hogy nyitott a tiszta forrásokra. Az OpenSource áramlatába a kortárs jazz frissen eredt forrásai is bőven csordogálnak, és ebben örömmel mártóznak a zenekar tagjai. Nehezen sorolható be valamilyen kategóriába a körülbelül öt éve alakult formáció, melybe azóta már a jazz számos területén bizonyított, és elismert, nagyon tehetséges fiatal zenészeket hívott az 1962-ben született Mester. Lantos Zoltán mellett Tálas Áron billentyűs hangszereken, Fonay Tibor basszusgitáron játszik, Csízi László dobol, és az új hangzásban jelentős szerepe van az élő elektronikát, laptopot, és lemezjátszót kezelő, Andrew J-nek.

Lantos Zoltán olyan zenét mutatott be, amelynek dallamai valahogy mindannyiunkban mélyen ott lappanganak az idők kezdete óta, de valahogy nem halljuk meg, csak ha valaki segít a felszínre hozni. Akkor rácsodálkozunk, hogy India, a Gyimes völgye, és New York nincs is olyan távol egymástól. Ez a világlélek zene szólalt meg, a mai beszédstílusban elbeszélve. Az öthúros, és az 5+16 rezonáns-húros indiai hegedű (tarangini) karizmatikus hangját a laptopról vezérelt effektek szőtték át, a dob és a basszusgitár adta ritmusszekció mellett. Andrew J jó érzékkel, olykor finom zenei humorral nyúlt bele effektjeivel a zenébe, Fonay Tibor és Csízi László a groove mellett a meditációs témákban is remekelt, Tálas Áron pedig csodát művelt a billentyűkkel, a végén még énekelt is egy gyönyörű dalt, a ráadás előtt.

Azoknak az olvasóknak, akik nem voltak a szerdai koncerten, vagy nem ismerik Lantos zenekarát, nehéz az elhangzottakat szavakban visszaadni. Nem tudok ismert standard számcímeket sem adni fogódzóul, mivel saját zenéjüket játszották. Annyit azért mégiscsak megjegyeznék, hogy aki a Mahavishnu Orchestra, vagy a nehezen kimondható Lakshminarayana miatt L. Shankar néven ismert hegedűs lemezeit szereti (a tradicionális indiaitól, a Frank Zappa közreműködésével készülteken át, egészen a Jan Garbarek, Zakir Hussain, Trilok Gurtu trióval felvett albumokig), és nem idegenkedik napjaink elektronikus effektekkel gyakran tűzdelt zenéitől, biztos jól érezte volna magát a Szimplában is.


01.jpg


02.jpg


03.jpg


04.jpg


05.jpg


06.jpg


07.jpg


08.jpg


09.jpg


10.jpg


11.jpg


12.jpg


13.jpg

Vissza a hírekhez