JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A BORBÉLY MŰHELY ÉLŐBEN

A Budapest Jazz Club koncertjei a nyár beköszöntével este félkilenckor kezdődnek, ehhez a nyári időszámításhoz azonban csak az este nyolcra beállt belső óránkat kell átállítani. Csütörtökön a Borbély Műhely lépett fel itt, és a klub történetében először koncertjüket nem csak az idelátogatók kísérhették figyelemmel.

Nem gyűltünk össze sokan kezünkben a jegyet szorongatva a koncertkezdésre várva, a klub előcsarnokában. Az egyik néző félhangosan meg is jegyezte, hogy biztos az élő közvetítés miatt maradtak sokan otthon. Bár szerintem inkább a nyári meleg, és a már javában tartó nyaralási szezon miatt nem jött össze a szokásos teltház, azért utána néztem a dolognak. A klub egyik technikusától, Dóczi Bencétől megtudtam, hogy a hír igaz, a BJC Facebook oldalán lett meghirdetve, és a hivatkozásra kattintva az élő közvetítésekre szakosodott „livestream” szolgáltató segítségével a klub történetében először, a koncert a világhálón élőben volt látható. Az éppen vakációzók azonban egyelőre a többi koncertet nem fogják tudni a stégen ülve okos telefonon követni, mivel ez teszt volt, erre az egy alkalomra szólt, a tapasztalatokat később vonják majd le.

Végül azért egy félháznyi lelkes közönség csak összejött, így a színpadra lépő zenészeket nagy taps fogadta. Az ezredforduló táján alakult Borbély Műhelyben Tálas Áron a zongoránál, Horváth Balázs a bőgő mellett, Baló István a dobok mögött foglalta el helyét, az alapító és névadó Lovagkereszttel kitüntetett, Artisjus-, eMeRTON-, Szabó Gábor- és Liszt-díjas, a Vujicsics együttes tagjaként pedig Kossuth-díjat is elnyert Borbély Mihály mellett. Borbély tanár úr a basszusklarinétján és apró furulyáin kívül majd minden fúvós hangszerét elhozta, így hallhattuk őt tenorozni, szopránozni, altozni, és tárogatózni is.

Négy lemezük jelent meg eddig, az utolsó kettőből válogattak erre az estére. A 2014-ben megjelent „Hungarian Jazz Rhapsody” lemezükön egykori és jelenkori magyar szerzők műveit dolgozták fel, még a „Gyere hozzám estére” 11 számának többségét Borbély Mihály írta, három darabnál az együttes egy-egy tagjával társszerzőként szerepel, de egy Tálas Áron szerzemény is helyet kapott a lemezen. Ebből a két lemezből öt-öt számot játszottak el a két részből álló koncerten. Az első részt a „Hungarian Jazz Rhapsody”-n található „Várj, míg felkel majd a nap” című Lerch-Demjén slágerrel kezdték, és ugyancsak erről a lemezről került a mostani összeállításba az utolsóként játszott „Polymodal Blues”, Oláh Kálmán szerzeménye. Ebbe a keretbe került a legutóbbi lemezükről a Tálas Áron jegyezte „Epigramma”, a zenekarvezető komponálta „Szélárnyékban kicsi madár”, és a lemez címadója, a „Gyere hozzám estére”.

A második részben ugyanez a keret maradt, a koncepció nem változott, csak a számok cserélődtek. Két Lokomotív GT dal, a „Ringasd el magad” és az „Ezüst nyár” (mindkettő Presser-Adamis) feldolgozott változata közé került a Bartók zenéjéből táplálkozó „Bujdosó”, és a „Gyángyi”.

Hasonló szellemben gondolkodva a nép- és világzene, a jazz különböző irányzataiban, és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó zenekarral, nekem is jól megfért Presser és Bartók egymás mellett. Borbély Mihály jó ízléssel állította össze két különböző hangulatú lemezéből a csütörtökön elhangzottakat. Mindkét résznek megvolt az íve, a saját számok, és a feldolgozások passzoltak egymáshoz, izgalmas, kortárs jazz szólalt meg. A Borbély Műhely koncertjén Bartók, Kodály, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése a magyar jazz- és slágerszerzők darabjaival sikeres volt, a kis létszámú, de nagyon lelkes közönség ki is tapsolta a ráadást. Aki nem hiszi, az alábbi linkre kattintva az élő adásban ment teljes koncertet szünetestől végignézheti. Így egy kicsit a BJC-be képzelheti magát, ha azonban ebbe jobban beleéli magát, végül még a szünetben a jégszekrény előtt fog sörért sorba állni. Éppen ezért inkább a koncertek látogatását javaslom!

https://livestream.com/ibsbroadcast/bjc-borbelymuhely170615/videos/158234065


00.JPG


01.jpg


02.jpg


03.jpg


04.jpg


05.jpg


06.jpg


07.jpg


08.jpg


09.jpg


10.jpg


11.JPG

Vissza a hírekhez