JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

„A fű zöldebb!” - Borbély Polygon koncert a Gödi Jazz Napokon

Új helyszínnel bővült a gödi jazz koncertek közel egy évtizedes eseménysorozata. Június 16-án pénteken a Tó Bisztró teraszán gyűlt össze a műfaj nem csak gödi rajongótábora. Szerencsére sokan megérezték, hogy nem mindennapi zenei és közösségi élményben lehet részük ezen az estén, és ez a várakozás 100 %-ban be is teljesült. A koncerten eltöltött 3-4 órában csak a zene élvezetét, a kikapcsolódást, a baráti együttlétet élhette meg zenész, közönség, éttermi alkalmazott egyaránt.

Borbély Mihály 6 hangszeren mutatta be, miért is tartják Magyarország egyik legelismertebb zenészének. Lukács Miklós megint káprázatosan játszott cimbalmán, őt nem lehet eleget hallgatni, olyan virtuóz futamokra, dinamikai varázslatokra képes, ami lenyűgözi a hallgatóságot. E két kiválóság mellé, ugyanolyan magasságokba emelkedik Dés András, aki hol a különböző ütő és csörgő szerkezeteken, hol saját magán mutatja be kivételes ütem- és zeneérzékét, tudását ütőhangszeresként. Öröm volt látni, mennyire élvezi ez a három fantasztikus zenész az együtt muzsikálást. Elismerően hallgatták és figyelték egymás improvizációját, érezhetően sokat jelent nekik, ha közösen játszhatnak.

A nemrég felújított Tó Bisztró a gödi jazz koncertek legideálisabb helyszíne lehet: a teraszon 50 fő részére van ülőhely az asztalok mellett – azért hoztunk padokat, székeket, hogy ne kelljen többeknek állva hallgatni az előadást. Testközelből, akár 2 méterről láthatjuk a zenészeket a színpadon, ami igen különleges hangulatot kölcsönöz a zenehallgatásnak.


kep.jpg


kep1.jpg


kep2.jpg


kep3.jpg


kep4.jpg


kep5.jpg


kep7.jpg


Két különös élményemet (persze volt több is) osztanám még meg az olvasókkal. Lukács Miklós szólója alatt egy fiatalember, lelkesedéssel fűtve, odahajolt és a vállát megérintette Borbély Mihálynak, mondott volna neki valamit, de hát ő éppen készült bekapcsolódni a zenélésbe tárogatóján, így nem hallgathatta meg őt. A zenész emberi nagyságát mutatta, hogy a számuk végeztével szinte bocsánatot kért ettől a fiútól, amiért előbbre való volt neki a zenélés, mint a vele való kommunikáció.

A koncerten összeismerkedtem egy úrral, aki két hete lakik Gödön, és a koncert napján hallotta a Bartókon, hogy este Gödön játszik ez a trió. A koncert elején és végén is el szoktam mondani a közönségnek, milyen zenei programok lesznek még a közeljövőben, ezt hallva pedig hitetlenkedett, hogy micsoda szuper helyre költözött, és hogy milyen boldog. Kiderült, hogy van köze a jazzhez, 10 éven keresztül egyik szervezője volt a szombathelyi Lamantin Jazz Fesztiválnak.

A közönség, soraiban Ráduly Mihály egykori szaxofonossal, a zenedarabokat csöndben, elmélyülten hallgatta, egy-egy improvizáció és szám végén nagy tapssal honorálta az előadóművészek teljesítményét.


kep6.jpg

Wagner Sára és Ráduly Mihály


A hallgatók akár egyedül, akár barátokkal, házaspárokkal, hétről hétre eljönnek a koncertekre, és ez a néhány óra feltöltődést jelent nekik. A Belépés családostul rendezvényein egyre inkább tapasztalható, hogy az embereknek igényük van a minőségi programokra és a közösségben eltöltött hangulatos időtöltésre!

Vissza a hírekhez