Keresés

Hírek


Jazz a Márványteremben – Első évfolyam nyolcadik est I. rész

A sorozat kezdetén már megírtam, hogy milyen akadályokon kellett „átszökkennem” ahhoz, hogy végül is 1995. január 23-án elindulhasson a „Jazz at the Marble Hall”, magyarul „Jazz a Márványteremben” sorozatom. Az alapkoncepció az volt, hogy ezek a hétfői estek 7 órakor kezdődnek, hogy 10-re, a tapsok/ráadások miatt maximum fél 11-re befejeződhessenek. Az est nyitányául jazztörténeti sorozatot hallhatunk magyar jazzmuzsikusok előadásában, majd a második részben (Mester és Tanítványa) a jazztanszak egyik tanára mutatja be legkedvesebb tanítványát, végül a harmadik részben egy olyan fiatal együttest ajánlok a közönség figyelmébe, akik szerintem nagyobb figyelmet érdemelnének. Az 1995 és 2009 között elhangzott közel ötszáz koncertet rögzítettük, majd pár héttel később „Éjszakai jazzklub” sorozatomban valamennyiből műsort készítettem, ami el is hangzott a Bartók Rádióban.

A sorozat hetedik estje 1995. március 13-án került megrendezésre, szokás szerint teltházzal!

Az első harmadban a „Jazztörténet élőzenével” részre került sor.

A „cool” stílust a Szekszárd Jazz Quartet képviselte. Sajnos, az akkori felállásukból ketten már „az égi (jazz)mezőkre távoztak”: Dr. Hulin István (1941-) – zongora, Dr. Kelemen Endre (1927-2015) - vibrafon, Béres János (1949-2017) - basszusgitár, Soponyai József (1953-) – dob. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy négyük közül Hulin Pista és Kelemen Bandi sebész orvos volt, Béres Jancsi elektromérnök, Soponyai Józsi pedig tornatanár!)

Különös történet volt ez, hisz nálam a Márványteremben ugyanazt a programot játszották el, amit másfél hónappal később, 1995. május 1-én a szekszárdi Babits Kulturális Központban. Hogy miért különös ez? Mert a Pannon Jazz lemezkiadó azt rögzítette, és még 1995-ben megjelentette CD-n „Live in Szekszárd” címmel!

 

„A magyar Modern Jazz Quartet” saját szerzeményeket adott elő a Márványteremben (is):

1. Kelemen Endre-Béres János: Blue Waltz

2. Hulin István-Soponyai József: After

3. Kelemen Endre-Hulin István: Inspired by Bach

4. Hulin István-Béres János: Up to the Music Room

5. Hulin István-Béres János: Happy Box

6. Kelemen Endre-Soponyai József: Jerusalem

7. Kelemen Endre-Béres János: Alone

8. Hulin István-Soponyai József: J. Swift

9. Kelemen Endre-Soponyai József: Spanish Samba


Vissza a hírekhez