JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

-43. nap Debrecen Dixieland Jazz Band feat. Berkes Balázs

Márcsak 43-at kell aludni és beköszönt a 46. Debreceni Jazz Napok! Igaz, ezúttal már harmadik alkalommal Debreceni Bor- és Jazznapok néven fut a Nagyerdőben mesterségesen újjáélesztett Békás-tó partjain három különböző helyszínen felállított színpadokon. Az eseménysorozat szlogenje: „4 nap, 76 borász, 44 koncert, 179 jazzmuzsikus 12 ország képviseletében – 20-25 ezer néző”!

Az 1960-as és 70-es években a magyar jazz-élet markáns, nemzetközileg is jegyzett képviselője volt a Debreceni Jazz Quartett. Vezetőjének, Dr. Kiss Ernőnek halála után a zenekar tagjai néhány évre abbahagyták a közös muzsikálást. 1984-ben Gyarmati Zoltán, a quartett korábbi szaxofonosa elhatározta, hogy további tagok bevonásával más stílusban játszó, új zenekart alapít. Így jött létre 1984 végén a Debrecen Dixieland Jazz Band, melyben az elmúlt évtizedekben számos kiváló debreceni muzsikus játszott (Erdei Kálmán, Nagy Imre, Subicz Gábor, Fejes Márton, Kónya Sándor, Fazekas Csaba, Molnár Zoltán, Gombos Géza, Mátyás Ferenc, Kovács János, Czesznak Tamás).

A stílusválasztás jónak bizonyult, a dixieland megalakulásától fogva számos hazai és külföldi meghívást kapott, és 1985 óta a Debreceni Jazz Napok állandó résztvevője. Ma is büszke arra, hogy két évvel megalakulása után, 1987-ben az Európai Rádió Unió Tonderi Fesztiválján (Dánia) sikerrel képviselte Magyarországot, és már 1989-ben eljuthatott az európai oldtimers zene kiemelkedő ünnepére, a Drezdai Dixieland Fesztiválra.

A Debrecen Dixieland Jazz Band azóta Európa csaknem összes országában, és két alkalommal a jazz őshazájában, az Egyesült Államokban, ezen belül New Orleans-ben is nagy sikert aratott. Ezen túl természetesen a különböző hazai jazz és dixieland fesztiválok rendszeres vendége, a Magyar Rádió mellett Európa számos országa közvetíti műsorait (volt olyan alkalom, amikor egyszerre 15 országban hallhatták élő koncertjét). A zenekar repertoárjában a népszerű dixieland-örökzöldek és a tagok saját szerzeményei mellett különböző stílusok dixieland-es megszólaltatása is szerepel.

A DDJB vendége a fesztivál Artist in Residence-e, Berkes Balázs lesz!

A zenekar tagjai: Gyarmati Zoltán - szopraninoszaxofon, Gyarmathy István - klarinét, Tóth Dániel - harsona, Kovács János - trombita, ének, Tikász Sándor - bendzsó, gitár, ének, Kerekes Imre - tuba, Pataji Géza - dob, ütőhangszerek Vendég: Berkes Balázs - bőgő


43.jpg

Vissza a hírekhez