JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Gondolataim a jazz-ről - 2017 június

Egy háziorvos naplója - havonta jelentkező írás: évfordulókkal, születésnapokkal, aktuális koncertekkel, lemezekkel foglalkozó összeállítás. Ez már a második évad! Nem akarok semmit megmagyarázni szakmai szempontból - nem is tehetném. Amit jó lenne elérni: a jazz szeretetét sugározni "minden sorommal"!

Ebben a június végi hőségben nehezebben jönnek a gondolatok - azért megpróbálom. Két megemlékezés, három születésnap, lemezek. És itt a Montreux Jazz Festival!
Az élre kívánkozik: néhány napja, június 27-én elhunyt Geri Allen amerikai zongorista, zeneszerző, a University of Pittsburgh professzora. Két személyes élmény Vele kapcsolatban – mindkettő 2003-as és Montreux-i. Egy emlékezetes koncert a Charles Lloyd Quartet tagjaként (Robert Hurst - bőgő, Eric Harland -dob); és egy "másik" magyarnak is felejthetetlen lehet: a "mi" Bolla Gáborunkat is Ő kísérte a szaxofonosok versenyében - erről (halvány) bizonyítékom is van...


image1.JPG


Június 13-án lett volna 90 éves Zoller Attila az (eddigi) egyik leghíresebb magyar származású gitárművész – legutóbb honlapunkon "A jazz helyszínei" sorozatunkban olvashattak Róla
visegrádi szülőháza kapcsán. A műfaj óriásaival játszott együtt – csak néhány név: Benny Goodman, Stan Getz, Lee Konitz, Herbie Hancock - és még hosszan sorolhatnám. 70 évet élt. És (állítólag) egyetlen gitártanára volt Pat Metheny-nek, aki a Zoller Attila Gitár Tehetségkutató verseny tiszteletbeli zsűrielnöki tisztjét töltötte be 2000-ben, a Magyar Rádió Márványtermében. Lemezajánlat: Zoller Attila - "Memories of Pannonia" (Enja Records, 1986; Michael Formanek - bőgő, Daniel Humair - dob).


image2.JPG


image3.JPG


image4.JPG


Június 2-án töltötte be a 80. életévét Pierre Favre svájci dobos, ütőhangszeres, a "nehezebb irányzatok" képviselője. 2015-ben az Opus Jazz Club-ban Iréne Schweizer zongoristával lépett fel duóban. Egy 1981-es Jiri Stivin / P. Favre lemezen nagyszerűen muzsikálnak ketten: "Vylety / Excursions" (Supraphon) - ezt ajánlom!


image5.JPG


image6.JPG


image7.JPG


Még egy 80 esztendős: 26-án Reggie Workman amerikai avantgárd-hard bop bőgős töltötte be a kerek évfordulót. Jóval több lemezen közreműködött, mint amennyi a saját neve alatt jelent meg - csak néhány zenész, ahol "megfordult": Art Blakey, Freddie Hubbard, Oliver Lake és Herbie Mann. De a legjelentősebb (talán) a John Coltrane alkotásokon való részvétel: "Afrika/Brass", "Olé Coltrane" (mindkettő 1961-es) és a csodálatos 1963-as "Impressions". Most egy (szerintem nagyon ritka) szólófelvételét ajánlom: "The Works of Workman" (Denon, 1979).


image8.JPG


image9.JPG


És egy tizenéves (talán már) világsztár: Joey Alexander 25-én lett 14!
Igen, nem kerek évforduló, de nagyon kíváncsi vagyok a személyes "találkozásra" az indonéz származású ifjú zongoristával, akit éppen két hét múlva Montreux-ben látok majd!


image10.JPG


Szenzációs CD jelent meg június 30-án: Roscoe Mitchell - "Bells for the South Side" (ECM). Erről honlapunk "Legfrissebb kritikák - Lemezpolc" című rovatában olvashatnak. "Elővettem" az első, saját neve alatt megjelent 1966-os sextet-felvételét: "Sound" (Delmark).
Több mint 50 éve készült; és már játszik rajta két későbbi "harcostársa": Lester Bowie trombitán, szárnykürtön, Malachi Favors bőgőn.


image11.JPG


image12.JPG


És még egy (nagyon) régi lemez: "véletlenül" került a kezembe Herbie Mann - "Mann Alone" (Savoy, 1957) című műve - nem tudok róla, hogy 60 (!) évvel ezelőtt sűrűn adtak volna ki fuvola szólófelvételeket!


image13.JPG


Végül 30-án elkezdődött az 51. Montreux Jazz Festival – már készülök... (És, ha minden jól megy, tudósítok is majd.)


image14.JPG

Vissza a hírekhez