JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

-29. nap Borbély Műhely

Márcsak 29-et kell aludni és beköszönt a 46. Debreceni Jazz Napok! Igaz, ezúttal már harmadik alkalommal Debreceni Bor- és Jazznapok néven fut a Nagyerdőben mesterségesen újjáélesztett Békás-tó partjain három különböző helyszínen felállított színpadokon. Az eseménysorozat szlogenje: „4 nap, 76 borász, 44 koncert, 179 jazzmuzsikus 12 ország képviseletében – 20-25 ezer néző”!

A zenekar az ezredforduló táján alakult a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó, Artisjus-, eMeRTON-, Szabó Gábor- és Liszt-díjas, a Lovagkeresztes, a Vujicsics együttes tagjaként pedig Kossuth-díjat is elnyert Borbély Mihály vezetésével, hasonló szellemű és gondolkodású muzsikusok csatlakozásával. Improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárs zenei elemekkel.

Hazai és európai koncertjeik mellett kétszer is nagy sikerrel szerepeltek Mexikóban. 2004-ben eMeRTon-díjat kaptak „Az év jazz együttese“-ként.

Első albumuk (Meselia Hill) a rangos hazai szaklap, a Gramofon kritikusi szavazásán elnyerte „Az év magyar jazzlemeze“ díjat, következő, Hommage á Kodály című albumuk szintén pozitív fogadtatásra talált mind a szakma, mind a közönség részéről. Harmadik lemezükön (Hungarian Jazz Rhapsody, 2014) magyar jazz- és slágerszerzők darabjait dolgozták fel. A közelmúltban jelent meg legújabb kiadványuk – a szintén Gramofon-díjat elnyert „Gyere hozzám estére“ – a BMC gondozásában, csakúgy mint az előző három.

(Csak zárójelben jegyzem meg, Borbély Misi (1956) a JazzMa.hu Olvasói Szavazólistáján 2014-ben „Az év altszaxofonosa“, majd 2015-ben és 2016-ban „Az év szopránszaxofonosa“ lett! Ja, és azt se feledjük, hogy a Borbély Műhely zongoristája a Debreceni Bor- és Jazz Napok idei Artist in Residence Juniorja, Tálas Áron!)

A zenekar tagjai: Borbély Mihály – szaxofon, tárogató, klarinét, basszusklarinét, furulyák, Tálas Áron – zongora, Horváth Balázs – bőgő, Baló István – dob


29.jpg

Vissza a hírekhez