JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Névnaposok – György2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Magyar fiatalok újabb sikere külföldön - Antal Gábor Trio (Jazz in the Park)

A zsűri a tizenöt döntős zenekar közül a legjobb zenekarnak járó elismerést az Antal Gábor Triónak ítélte oda a kolozsvári Jazz in the Park nemzetközi versenyén. 2018-ban ők nyitják majd a fesztivált a sétatéri nagyszínpadon. Az Antal Gábor (zongora) Szentgallay György (basszusgitár), Fekecs Ákos (dobok) alkotta trió a nemrég megjelent „Whirl” című lemezen szereplő saját szerzeményekkel indult a versenyen.

antal-gabor-trio-kep.jpg


Antal Gábor zenekarvezető a verseny kapcsán elmondta:

"A válogatóra egy videó felvételt küldtünk, ez alapján kerültünk be a döntőbe. A finálé a Jazz in the Park Fesztivál keretén belül zajlott Kolozsváron, egy Szamos-parti, remek hangulatú szabadtéri színpadon. A három napos verseny ideje alatt 15 zenekar mérhette össze tudását ebben az inspiráló környezetben, a nagy létszámú közönség és egy szakmai zsűri előtt. Nagy öröm számunkra, hogy a verseny első díját mi hozhattuk haza, ami egy felkérést is jelent a 2018-as Jazz in the Park Fesztivál nyitó koncertjére".

Az első díjjal 9.000 lejes pénzjutalom is járt. A második díjat és 4500 lejt a Rómából érkezett Paolo Recchia Trio kapta, a harmadik díjat és 2500 lejt pedig az erdélyi tagokból álló Hences Quartet. A legjobb énekesnek járó elismerést (1000 lej) Diana Săveanu érdemelte ki, a legjobb hangszeresnek (1000 lej) pedig a Lilin Quartet billentyűse, Márkosi József. A legjobb hangszerelésért a The Roots együttest díjazták (1000 lej), a legértékesebb kompozícióért Koszika és Csabika kapott lehetőséget négy dal felvételére egy kolozsvári profi hangstúdióban. A zsűri tiszteletbeli díjat adott az Antal Gábor Trio dobosának, Fekecs Ákosnak, a Moldova Köztársaságból származó Beyond Duo énekesének, Sandu Bantașnak és a Berkes Quartet tíz éves szaxofonosának, Berkes Adélnak.

A zsűri tagjai Ștefan Vannai jazzztanár, Bágyi Balázs, a Magyar Jazz Szövetség elnöke, Florian Lungu jazz-szakértő, Dragoș Bâscă jazz-poducer és Takács Aranka, a Jazz in the Park Nemzetközi Versenyének menedzsere voltak.

https://www.youtube.com/watch?v=NoJl98yqhMQ

Vissza a hírekhez