JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Montreux árnyai és fényei - 2017 - Rövid összegzés

Néhány napja ért véget az 51. Montreux Jazz Festival. Öt (három "koncertes") este a tizenhatból, nyolc rész - nem sok. Idén ennyit voltam "jelen" Európa legnagyobb jazz (?) fesztiválján, a Genfi-tó partján - határozottan csökkenő általános érdeklődés mellett.

image1.JPG


2000 óta - egyetlen kivétellel - minden esztendőben itt lehettem. És már évek óta működik a LIVESTREAM: esténként élő közvetítés a fesztivál honlapján a Jazz Club-ból - nagyjából azt is követtem. Ezek a "mentségeim", hogy írni merek róla. Van némi rálátásom. És az a kérdőjel sem véletlen feljebb...

ÁRNYAK - negatívumok


image2.jpg


Már többször leírtam, hogy az "egyéb" műfajok uralják a fesztivált (miért nem Montreux Music Festival a neve? - ezért a bevezetőben a kérdőjel) - most sem volt másképp.
Inkább egy érdekesebb statisztika: a két legfontosabb helyszínen (Stravinski Auditorium és Montreux Jazz Club) az összesen 32 estből csak nyolcon (egynegyed rész!) volt teltház - ebből mindössze három, ami jazz!!! Nem érdektelen, hogy Ramsey Lewis, a Fourplay és Lee Ritenour töltötte meg a 350 nézőt befogadó jazz klubot (ide a belépő 20 és 60 ezer forint között van). Kérdés: megéri-e ez a "drágaság", ha nagyrészt nincs teltház?

A montreuxjazzfesztival.com-on megtekinthető a fesztivál több mint öt perces összefoglalója "Best of 2017" címmel: csak pillanatokra tűnik fel George Benson, Herbie Hancock, John Scofield és a Fourplay – de a többiek...

És a "buli-helyeken", sőt a szabadban is (köze nincs a jazz-hez "zene" szól...) irtózatos a tömeg: fiatalokkal van tele "minden" - "érdekes" illatok terjengenek... (Saját tapasztalat.)


image3.jpg


És valahogy mintha az ízlés is "kicsorbult" volna: talán nem csak nekem nem tetszik ez a BAR...


image4.jpg


FÉNYEK - pozitívumok


image5.jpg


Amiket élőben tapasztaltam - személyes élményeim felsorolása - csak a lényeg. (A csodálatos helyszín adott...)

Egy nagyszerű workshop a Sax Summit zenészeivel. A három fúvós: Dave Liebman, Joe Lovano és Greg Osby egy kicsit játszott is.


image6.jpg


Véletlen találkozás Till Brönner-rel a Casino-nál a koncert előtti délelőtt. A 46 éves német trombitás nagyon kedves, közvetlen ember!


image7.jpg


A jazz idén is a Montreux Jazz Club-ban volt. Legalább ott - még jó...


image8.jpg


Két "első talákozásom" koncerten: Till Brönner és a "mini-zseni" zongorista Joey Alexander (született: 2003.06.25.!) – emlékezetes élmények.


image9.jpg


image10.JPG


Meglátogattam Claude Nobs szobrát a Hotel Palace-ben. Ő (volt) a fesztivál kitalálója, később igazgatója - "mindenhatója". A négy éve síbalesetben elhunyt főnök emlékét méltóképpen megőrzik: idén avatták fel a "másfél embernyi" alkotást.


image11.jpg


Azért újra érdemes volt 1250 km-t utazni - még új "barátra" is találtam a gyönyörű tóparton...


image12.jpg

Vissza a hírekhez