JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Együttrezdülés

A Vibe zenekar koncertje a BJC-ben - 2017.07.21. péntek, fél 9.

A „vibe” szóról korábban mindig a vibrafon jutott az eszembe, pedig átvitt értelemben jelenti a rezdülést, együttrezdülést is. Aki ott lehetett a BJC július 21-i koncertjén, egyből megtapasztalhatta ezt az érzést, mert a Vibe zenekar nemcsak nevében hordozta ezt, hanem egész játékukkal is az est folyamán.  (https://www.bjc.hu/programok/eloado/vibe/ )

A csaknem teltházas közönség soraiból azok, akik nem ismerték a fúziós jazzt játszó banda saját, jól kidolgozott dalait, egyből felfedezhették a műsoruk Scofield számait, így a „Chank”-et és a „Hottentot”-ot a „Go Go” című Scofield lemezről.  Ha valamihez hasonlítani kellene, akkor a Vibe saját hangzása ehhez a világhoz áll talán a legközelebb. 
Nagyon jó volt hallgatni és látni őket, és nemcsak nekünk, korábbi „híveiknek”, hanem a jópár külföldi érdeklődő és a betért hazai jazzközönség is hamar fellelkesedett a játékukra.

A nagyon jól hallgatható, és az avatatlan füleket is egyből megnyerő zene egyik titka a kompozíciók jó alaptémái, ami Rónai Zsolt zenekarvezetőt, virtuóz elektromos gitárost dicséri. A témák jellemzője az elbeszélő-szerűség és az „alibi mentesség”, amelyek már önmagukban is kiemelik a Vibe-ot a fúziós jazz bandák közül. 
A zenei darabok jól megformáltak, változatos felépítésűek, tág teret adva az egyéni szólóknak is. A végső forma, a kigondolt hangszerelés elmondásuk szerint közös munka eredménye, Zsolt mellett a kitűnő basszusgitáros Papp Zoltán, és a jó ízű groove-okat és a cseppet sem tolakodó szólókat egyénien hozó Mády Gábor dobos, mint legkorábbi tagok alkotása, de a közös munkában természetesen a legutóbb csatlakozott Kocsis Olivér billentyűs stílusos Hammond-os orgonajátéka is aktívan benne van.

Az örömteli, emberi közösségében is együttrezgő „Vibe”–os játék nagyszerűsége kihatott a hallgatóságra is, már az első számoknál felmelegedett a levegő az amúgy légkondicionált nézőtéren…
A kétrészes koncert ráadását erős vastaps követelte ki, ami még felszabadultabb záró játékot hozott.
Nem csoda, hogy meghívásaik szaporodóban vannak, a Vibe másnap indult szlovákiai, majd azt követően egy romániai fesztiválra.


tutti-aaap1030200-.jpg


aap1030089-.jpg


aaap1030134-.jpg


aap1030170-.jpg


aap1030155-.jpg


aap1030132-2-.jpg


aap1030160-2-.jpg

Vissza a hírekhez