JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Gondolataim a jazz-ről - 2017 július

Egy háziorvos naplója - havonta jelentkező írás: évfordulókkal, születésnapokkal, aktuális koncertekkel, lemezekkel foglalkozó összeállítás. Ez már a második évad! Nem akarok semmit megmagyarázni szakmai szempontból - nem is tehetném. Amit jó lenne elérni: a jazz szeretetét sugározni "minden sorommal"!

Júliusi évfordulók, szülinapok, egy-két lemez. És persze néhány szó "szokásos" e havi "elfoglaltságomról" is - a Montreux Jazz Festival-ról.

80 éve hunyt el George Gershwin (született: Jacob Gershwine, 1898.09.26.) orosz származású amerikai zongorista, zeneszerző - aki már New York-ban látta meg a napvilágot. Remélem, senki nem várja, hogy életét, műveit itt és most bemutassam, felsoroljam. Ez csak egy "pillanatnyi" megemlékezés - élete is ilyen rövid volt: 1937. július 11-én agydaganat okozta korai halálát. Nem tudom, készült-e statisztika róla, de szerintem a legtöbbet "feldolgozott" zeneszerző a jazz-ben - elnézést, ha tévedek. A "The Modern Jazz Quartet Plays George Gershwin's Porgy and Bess" (Atlantic, 1965) című lemezét hallgattam meg (újra) - nem okozott csalódást...


image1.JPG


image2.JPG


Ötven éve, július 17-én hunyt el John Coltrane, minden idők... – de inkább nem folytatom. Élete, lemezei legendákká váltak. Pedig csak alig több, mint tíz évig alkotott. Most az egyik  - számomra - legkedvesebb lemezével emlékezem rá: "Ballads" (Impulse!, 1963).
McCoy Tyner - zongora, Jimmy Garrison - bőgő, Elvin Jones - dob, vagyis a klasszikus Coltrane Quartet. Érdekesség: a korabeli "Down Beat" című szaklap a lehetséges 5 csillagból 2-re értékelte...


image3.JPG


image4.JPG


Július 28-án volt Sal Mosca halálának 10 éves évfordulója. A talán kevésbé ismert amerikai zongorista egykoron Lee Konitz és Warne Marsh zenésztársaként (is) szerzett hírnevet - saját formációi mellett. Egy 2004-es triófelvételét ajánlom: "Thing-Ah-Majig" (Zinnia Records).


image5.JPG


image6.JPG


Bruce Fowler, az amerikai harsonás, zeneszerző július 10-én töltötte be a hetvenedik életévét. 26 évesen, 1973-ban csatlakozott Frank Zappa zenekarához - nem akármilyen "iskola" lehetett. Jazz formációi helyett a "Make a Jazz Noise Here" (Barking Pumpkin, 1991) című, 1988-as koncertfelvételeket tartalmazó dupla CD-t ajánlom - a Frank Zappa "Big Band"-del.


image7.JPG


image8.JPG


Július 8-án lett ötven esztendős Stéphane Belmondo francia trombitás, szárnykürtös. Még nincs egy éve, hogy megjelent (eddigi) utolsó lemeze: "Mother" (Impulse!, 2016) címmel - nagyon szép duófelvétel Jacky Terrasson zongoristával.


image9.JPG


image10.JPG


Még egy születésnapos: Tigran Hamasyan, az örmény származású zongorista, billentyűs hangszeres "már" 30 éves (07.17.). Volt szerencsém "kritizálni" az "An Ancient Observer" (Nonesuch Records, 2017) című (legújabb, szóló) CD-jét - sokkal többet várok a nagyon tehetséges muzsikustól!


image11.JPG


image12.JPG


És végül Montreux. Részletes beszámolók a honlapon, itt csak két "emlékeztető" az 51. fesztiválról.


image13.JPG


Till Brönner. Idén először láttam élőben a német trombitást (és véletlenül "össze is futottunk" a városban). Nyilván a személyes találkozás befolyásolja az embert, de végre jó olyan zenészt látni és hallani, aki nem erőlködik, nem "önmegvalósító", éppen hozzá illik a muzsikája, és nem akar mást, csak (jól) játszani. Szépen, technikásan, színvonalasan - bármilyen (sz.r) legyen "az alap" (azért nem mindig "olyan"...). Innen üzenem ("free jazz-barátaimnak" is): nem csak a szabad zene létezik, illetve: ha valaki úgy tud improvizálni, mint pl. Till Brönner - "valahol" az is "FREE" - csupa nagy betűkkel!


image14.JPG


A másik emlékezetes koncert: a 14 éves Joey Alexander triójának műsora volt. Óriási tehetség az indonéz származású zongorista, nem kell hozzá nagy jóstehetség: ("szép" közhellyel élve) sokat fogunk még hallani Róla!


image15.jpg


(Majdnem) lapzárta után: július 14-én jelent meg a Charles Lloyd New Quartet "Passin' Thru" című új, szenzációs Blue Note CD-je! Tavaly nyári, Montreux-ben és Santa Fe-ben készült koncertfelvételek. És lapzártánk után, augusztus 5-én egyből a New York-i Jazz Albums lista 2. helyén fog nyitni!


image16.JPG

Vissza a hírekhez