JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Jazz a Márványteremben – Első évfolyam tizedik est II. rész

A sorozat kezdetén már megírtam, hogy milyen akadályokon kellett „átszökkennem” ahhoz, hogy végül is 1995. január 23-án elindulhasson a „Jazz at the Marble Hall”, magyarul „Jazz a Márványteremben” sorozatom. Az alapkoncepció az volt, hogy ezek a hétfői estek 7 órakor kezdődnek, hogy 10-re, a tapsok/ráadások miatt maximum fél 11-re befejeződhessenek. Az est nyitányául jazztörténeti sorozatot hallhatunk magyar jazzmuzsikusok előadásában, majd a második részben (Mester és Tanítványa) a jazztanszak egyik tanára mutatja be legkedvesebb tanítványát, végül a harmadik részben egy olyan fiatal együttest ajánlok a közönség figyelmébe, akik szerintem nagyobb figyelmet érdemelnének. Az 1995 és 2009 között elhangzott közel ötszáz koncertet rögzítettük, majd pár héttel később „Éjszakai jazzklub” sorozatomban valamennyiből műsort készítettem, ami el is hangzott a Bartók Rádióban.

A sorozat tizedik estje 1995. március 27-én került megrendezésre, szokás szerint teltházzal!

A második harmadban a „Mester és Tanítványa” részre került sor.

Akkor és ott ez „Mester(ek) és Tanítványa(ik)”-ra módosult, mert Kőszegi Imre (1944) kedvenc végzős tanítványát, Tiba Sándort (1972) mutatta be, Babos Gyula (1949) pedig Palotai Csabát (1972) dícsérgette… (Akkor még senki sem gyanította, hogy Csaba nem fejezi be a Jazzfőiskolán a tanulmányait, mert a szerelem Franciországba csábítja. Sőt, Palotai azóta is ott él!)

Előbb Kőszegi Imre és Tiba Sándor „vívott meg egy dobpárbajt”, majd másodiknak a Babos-Palotai gitárduó adta elő a Kern-Hammerstein szerzőpáros „All the Things You Are”-ját.

A harmadik számtól végig már a Palotai Trió (Palotai Csaba – gitár, Lutz János – bőgő, Tiba Sándor – dob) játszotta az alábbi repertoárt:

1. Johnny Burke: It Could Happen to You

2. Herbie Hancock: Maiden Voyage

3. Palotai Csaba: Jo’s Dream

4. John Coltrane: Naima

5. Jerome Kern-Oscar Hammerstein: The Song Is You

Vissza a hírekhez