JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Névnaposok – György2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Tóth Viktor útibeszámolója (2017. július 7-25.)

Nem gondoltam volna, hogy egyszer az életemben egyik helyről a másikba fogok repkedni ilyen rövid időszak alatt, és hogy ennyi teljesen különböző kultúrával és világlátással fogok találkozni. Nem gondoltam volna, hogy két hét úton töltött idő alatt ennyi behatás érheti az embert.

Az utamat egy csodatanyán kezdtem a Z​emplénben (az ország első bio-öko szalmabálaházában) helyet adó S​erketánc Fesztiválon.

Nem gondoltam volna, hogy egy moldvai-​gyimesi népzenei táborban szükség van egy jazz szaxofonos jazzbe-vezető előadására.… de volt. 50 ember gyűlt össze egy díszes faépületben /csűrben/ és hallgatta a jazz több mint száz évének zenéit, nézte Afrika táncait, ismerkedett a ritmussal. Énekelt. És nem gondolta: improvizálni fog. Én meg nem gondoltam volna, hogy menni fog nekik. De ment!


15401129-1302859209770116-145311669218757945-n.jpg


Másnap már az Erdőbényei Bor Mámor Bénye fesztiválon voltam s az előregisztrációhoz kötött -általam vezetett -jazztörténeti koncert-beszélgetésen pótszékes teltház előtt mesélhettem a munkadaloktól Bird-ön keresztül Coltrane és a polgárjogi mozgalmak összefonódásán át az indiai védikus muzsika jazzre hatásáig, a balkáni zene, a latin, az egyiptomi és skandináv zene keveredéséig a játszók szívében.

Ezt a keveredést az esti koncerten a Bird Food Market jazz hip hop csapatom koncertjén követhette nyomon a közönség. És nem gondoltam volna, hogy egy különleges borok fesztiváljának közönsége ilyen lelkesen merül majd el az elektronikus zene, a jazz, a hip hop és az improvizatív zene házasságában.


17505187-659697774239074-3342112257698344332-o.jpg


Másnap már másfél órás alvás után repültem is Párizsba, (nem gondoltam, hogy fel fogok ébredni), ahol az egyik legnagyobb európai Afrika zene és tánc fesztiválon játszottam a lengyel-afrikai City Bum Bum Ensemble vendégeként, akikkel tavaly lemezt is készítettünk.


14590248-1227148967341141-1837040571196478411-n.jpg


Azt sem biztos gondolja egy magyarországi fehér zenész, hogy a 90 százalékban feketékből álló nézőközönség ujjongani fog a jazz és a nyugat-afrikai zene fonódásától, és visszataps visszatapsot követ.

Azt meg már végképp nem gondoltam volna, hogy az utánunk következő világhírű - eredetileg guineai koraművész - Ba Cissoko, a koncert után felkér, hogy néhány számban közreműködjek zenekarában, mely tradicionális nyugat-afrikai zenét játszik két korával, gitárral, basszusgitárral és dobbal. Természetesen minden játszó fekete.

A jam jól sikerült, fellépésem közben a közönség egy része a színpadra tódult, s előttünk táncolt. Ünnepelte a zene szépségét... Hihetetlen volt!


img-3545.jpg


Innen másnap Bukarestbe repültem hajnalban, ahonnan egy napnyi vonatúttal Erdélybe, Gyimesbe érkeztem egy kis gyakorlásra. A három nap gyakorlás után megkezdődött a Sepsiszentgyörgyi Jazztábor.


img-4220.jpg


Nem gondoltam volna, hogy az afro zene mesterei után így fogom élvezni a tanulni vágyok társaságát. De így volt​,​ gyönyörű érzés látni a sok zenei szépre nyitott szem csillogását, és látni a tiszta vágyat bennük a magas művészet iránt.


img-4225.jpg


img-4227.jpg


Na persze azt sem gondoltam, hogy egy pár hónappal ezelőtt komponált magyaros hajnali balladámat a táborból már továbbkerült, felnőtt helyi hegedűsökkel színpadra állítjuk. Mindig a helyzet hozza a döntést... A gyimesi pár napban ez a dallam nem hagyott nyugodni a Ta​tros folyó partján ülve...

Nem gondoltam volna, hogy szövegírásra adom a fejem. De így történt. És a Sepsiszentgyörgyi Jazztábor tanári koncertjén ezt az általam írt hallgatót adtuk elő énekkel, vonókkal, szaxofonnal a fesztiválközönségnek.

Az egyhetes tábor után már csak a 15 órás vonatút várt rám hogy hazatérjek.

Most, a pár nap múlva esedékes olasz útra készülve Bergamo és Velence felé a rengeteg emléket nézem vissza tudatomban.

Rengeteget tanultam ilyen rövid idő alatt!

Mindannyiunk rengeteget tanulhatunk​, ha nem ragaszkodunk zártságunkhoz, komplexusainkhoz, hanem változni akarunk. Én most már "gondolom", hogy rengeteg csodálatos emberrel fogok még találkozni, rengeteg csodálatos zenei szituációba keverede​m majd​ utazásaim során. Rengeteget fogok tanulni a mesterektől. A tanítványoktól. A kalauzoktól és fagyiárusoktól,​ az erdőktől, mezőktől és folyóktól.

Ezt akarom gondolni.


https://www.youtube.com/watch?v=bDFVRXcMzLY

Videó: Tóth Viktor: Sötét ég alatt


https://youtu.be/XEkNaWaxozU

​Videó: vendégségben a Ba Cissoko Bandben Párizsban

Vissza a hírekhez