JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A Rozsnyói Péter Trió október 6-án a Budapest Jazz Clubban (CAFe Budapest)

Ahogy azt 1 hete megígértem, ma elkezdem azt a sorozatot, amelyben bemutatom Önöknek az idei CAFe Budapest jazzista fellépőit! Persze legtöbbjüket olvasóink már évek óta jól ismerik…

cafebudapest2017.jpg


Első főszereplőnk Rozsnyói Péter zongorista-zeneszerző.


rozsnyoi-peter-2017.jpg


Péter 1980. október 29-én született Veszprémben. (Tehát ez a BJC-s koncert tulajdonképpen egy előre hozott 37. születésnapi buli!)

Ha létezik egyáltalán olyan hazai jazzrajongó, aki netán még életében nem hallott volna Rozsnyóiról (erősen kétlem…), annak elmondom, hogy a fiatalkori klasszikus tanulmányok után került fel szülővárosából Budapestre, ahol a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékén Oláh Kálmán növendékeként szerezte meg diplomáját 2004-ben.

Az elsőszámú hazai (jazz)Bach interpretátorként tartom őt számon. Triója pedig szerintem konkrétan a „magyar Brad Mehldau Trio”!

A JazzMa.hu januáronként megjelenő Szerkesztőségi-, Muzsikusi- és Olvasói Szavazólistáján Rozsnyói Péter neve mindig megtalálható volt az elmúlt három évben!


rozsnyoi-peter-trio-autumn-witch.jpg


2010-ben jelent meg a trió (Rozsnyói Péter – zongora, Orbán György – bőgő, Mohay András – dob) első CD-je, az „Autumn Witch”.

http://www.jazzma.hu/lemezpolc/hazai-eloadok/rozsnyoi-peter/autumn-witch/kritika/rozsnyoi-peter-autumn-witch

Ennek érdekessége, hogy ezt az anyagot a Rozsnyói Péter Trio már 2007. október 27-én eljátszotta a Bartók Rádió Klasszikus és jazz sorozatában! Igaz, akkor még Szandai Mátyás volt a trió bőgőse…


A dobos, Mohay András 2014 nyarán autóbalesetben elhunyt, és Rozsnyói Péter akkor úgy gondolta, hogy barátja 35 évesen bekövetkezett halála egyben a trió megszűntét is jelenti.

Azonban 2015 nyarán a Snétberger Zenei Tehetség Központ (ahol Péter az egyik zongoratanár 2011 óta) felsőörsi nyári kurzusán összebarátkozott a Stockholmból hazalátogató dobossal, Csörsz Zoltánnal. Ekkor határozta el, hogy vele újraéleszti a triót. Az elhatározást tettek követték és a BMC-ben az év augusztus 4-én és 5-én felvették Zoltánnal a RPT második CD-jének anyagát, amely aztán „Pain of an Angel” címmel nem sokkal 2015 karácsonya előtt került a boltokba.


rozsnyoi-peter-trio-pain-of-an-angel.jpg

http://www.jazzma.hu/lemezpolc/hazai-eloadok/rozsnyoi-peter/pain-of-an-angel/kritika/rozsnyoi-peter-pain-of-an-angel


rozsnyoi-peter.jpg


orban-gyorgy-csorsz-zoltan.jpg


rozsnyoi-peter-trio.jpg


Ennek a CD-nek 2016. június 17-én volt a lemezbemutató koncertje, amiről munkatársaink beszámolója már másnap reggel megjelent a JazzMa.hu-n:

http://www.jazzma.hu/hirek/2016/06/18/a-rozsnyoi-peter-trio-lemezbemutato-koncertje-az-opusban/


Az október 6-i koncerten már nemcsak ez utóbbi CD darabjai hangzanak majd el, hanem Rozsnyói Péter elmúlt 2 évben komponált újabb darabjai is!

Akik igazán művészi (very high quality) jazzkoncertre vágynak, azok már most rendeljék meg interneten, vagy menjenek el személyesen a Budapest Jazz Clubba (XIII. Hollán Ernő utca 7.) és vegyék meg a helyszínen a jegyüket, hogy nehogy pórul járjanak, hisz a BJC-ben csak 150 ülőhely van!


bjc-szines-2014-allo-feheralap.jpg

Vissza a hírekhez