JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

iF10 – első este

Évfordulót ünnepel a Ráday utca egyik igen népszerű helye, az iF. A Hoffmann György megálmodta kávézó nemcsak remek kínálata és hangulata miatt híres, hanem fantasztikus jazzkoncertjei miatt is, amiből éppen egy évtizede tartották itt az elsőt. A kerek születésnapot háromnapos hangversenysorozattal ünneplik, melynek első estéjén Gyárfás István és barátai játszottak.

Vannak esetek, amikor az embert cserben hagyják a szavak. A költőnél ez a holdvilágos égre tekintéskor következik be, e sorok írójának pedig - a mai esti koncert után. Valójában már a koncert alatt se nagyon akadtak, de a helyszínen a zenébe feledkezés, a fotózás és a folytonos mosoly elfoglalták annyira, hogy fel se tűnjön a „szótlanság”. Most viszont nem akar telni a „papír”.

Persze le kell írni, hogy Gyárfás István triójának állandó tagjai mellett további vendégművészek is felléptek, így összesen hat kiváló muzsikus bűvölte el a szép számban összegyűlt közönséget: a névadó gitáros mellett Oláh Zoltán, valamint Berkes Balázs bőgőzött, Cseh Balázs dobolt, Sárik Péter zongorázott és Molnár Enikő énekelt.

Meg lehet említeni, hogy a műsor gerincét standardek alkották, néhány blues, ballada, és persze aztán gyors, pörgős számok, az előadók legváltozatosabb felállásai mellett.

Mindenképpen szólni érdemes az utolsó műsorszám előtti köszöntőről, amikor is a születésnapos tiszteletére megszólalt a „Happy birthday to you” – Sárik Péter harmóniáival és a közönség éneklésével. Közben már kínálták a pincérek a pezsgőt a koccintáshoz…

De a koncert méltatása pillanatnyilag lehetetlennek tűnő feladat. Nem azért, mert nem akadnának jelzők az előadók bámulatos technikai felkészültségére, szemrezdülésre működő kamarázására, fergetesen humoros zenei megoldásaira – hanem azért, mert ezek a szavak csak morzsányit adnak vissza abból, aminek részesei lehettünk. Vérbő, önfeledt, csupa mosoly zene, és talán a legjobb szó rá, hogy játék.

Mint egy tízéves kiskamasz, aki már elég felnőtt, hogy betartsa a szabályokat, de még nagyon gyerek, s mint ilyen, minden egyes pillanatát élvezi az együtt töltött időnek. Meglátja, vagy inkább meghallja a másik szellemes megoldását, de azonnal rálicitál, amit persze a harmadik se hagyhat szó nélkül, és így tovább, mindenki legnagyobb elégedettségére. Természetesen a zenészek maguk örültek legjobban a másik sikerült figuráinak, ők hujogattak elsőként a szólókörök befejezésekor. Igazi klubhangulatban múltak a percek, és mire eszméltünk, véget is ért a koncert…

Amit most a születésnap okán külön is köszönünk az iF-nek és Hoffmann Györgynek, és hasonlóan sikeres, hosszú folytatást kívánunk!


01.JPG


02.JPG


03.JPG


04.JPG


05.JPG


06.JPG


07.JPG


08.JPG


09.JPG


10.JPG


11.JPG

Vissza a hírekhez