JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 16.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.
Blaser, Samuel: Book Nine2024. április 03.

Hírek

iF10 – harmadik este

A Trio Squelini és Szalóki Ági koncertjével ért véget szombaton este a kávéház 10. születésnapi koncertsorozata.

Mivel Szalai Péter adta 2007-ben az ötletet a tulajdonos Hoffmann Györgynek, hogy rendezzenek koncerteket az iF-ben, tökéletesebb köszönet nem is létezhetett volna, minthogy a jubileumi hangversenyek záróeseményére Szalai Péter formációja, a Trio Squelini kapott felkérést. S bár azóta a hely elsősorban jazzkoncerteknek ad otthont, a világzenei formáció abszolút méltó befejezést nyújtott a kora őszi évfordulós sorozatnak.

A hangverseny beharangozójában azt olvashattuk, hogy aki szép zenét szeretne hallani, az jöjjön. És igen, így van, ez a zene elsősorban szép. Magán viseli a világzene kategória jegyeit: témái népzeneiek, vagy népzenei ihletettségűek, különleges hangszereken szólal meg, keleti hangulatot áraszt. A hangzás alapját egy különleges hangszer, az array mbira adja meg, amelynek különböző méretű példányain mindhárom zenész játszott. Ezen felül hatalmas ütős hangszerparkkal érkezett Szalai Péter, Szőke Szabolcs gadulkát hozott, Váczi Dániel pedig alt- és szopraninoszaxofont.

A számok mindegyike elég határozott programmal bírt: a Szalóki Ági énekelte daloknál hallhattuk is a szövegeket, a továbbiaknál a címek és persze a megszólaló zene segítettek kitalálni és átélni azt.

A páratlan, aszimmetrikus lüktetés, a különleges skálák további fogódzót adtak, hogy érezzük a mesék világát, a keleti varázst. Bár a gadulka és a szaxofon teljesen más kultúrából érkezik, ebben a zenében mégis tökéletes egységet alkottak; a kissé nazális hangzás még fokozta az elmosódott, pasztelles, fátyolos képek hatását.

Ahogy az első két nap jazzegyütteseinek erejét a lendület, a ritmus és az életigenlés adta, úgy a mai estét egy bensőségesebb érzés járta át. Ez a csendesebb, intimebb világ természetesen nem nélkülözte a humort és a játékosságot, erotikát sem, nyugodtabban és feltöltődve távozott a koncert végén a közönség.

Köszönet illeti a háromnapos sorozat összes fellépőjét a fantasztikus koncertekért!

Az iF-nek pedig még egyszer boldog születésnapot és további sikeres működést!


01.JPG


02.JPG


03.JPG


04.JPG


05.JPG


06.JPG


07.JPG


08.JPG


09.JPG


10.JPG


11.JPG


12.JPG

Vissza a hírekhez