JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Jazz a Márványteremben – Első évfolyam tizenharmadik est II. rész

hogy végül is 1995. január 23-án elindulhasson a „Jazz at the Marble Hall”, magyarul „Jazz a Márványteremben” sorozatom. Az alapkoncepció az volt, hogy ezek a hétfői estek 7 órakor kezdődnek, hogy 10-re, a tapsok/ráadások miatt maximum fél 11-re befejeződhessenek. Az est nyitányául jazztörténeti sorozatot hallhatunk magyar jazzmuzsikusok előadásában, majd a második részben (Mester és Tanítványa) a jazztanszak egyik tanára mutatja be legkedvesebb tanítványát, végül a harmadik részben egy olyan fiatal együttest ajánlok a közönség figyelmébe, akik szerintem nagyobb figyelmet érdemelnének. Az 1995 és 2009 között elhangzott közel ötszáz koncertet rögzítettük, majd pár héttel később „Éjszakai jazzklub” sorozatomban valamennyiből műsort készítettem, ami el is hangzott a Bartók Rádióban.

A sorozat tizenharmadik estje 1995. április 17-én került megrendezésre, szokás szerint teltházzal!

Így utólag visszatekintve, ez tulajdonképpen egy „Szakcsi-est” volt, hisz a Szakcsi család mindhárom zongoristája fellépett!

A második harmadban a „Mester és Tanítványa” részre került sor. Ezt nevezhettem volna akár „Mester és Tanítványai”-nak, vagy akár „Apa és fiai”-nak is. Végül a „Zongoramágia” címet kapta. Ti. a két Szakcsi fiúhoz beszállt egy szám erejéig Apukájuk, Szakcsi Lakatos Béla is. (Bevallom, nehéz volt Bélát rávennem, hogy játsszon a fiaival, de 2 heti puhítás után végül kötélnek állt. Arra hivatkozott, hogy 1994 decemberében már játszott velük kérésemre a 6. stúdióban. Én meg nagy bolcsen azt válaszoltam neki: „Ez meg a Márványterem!”. Erre Béla azt válaszolta: „Igazad van!”. Ezek után egészen jó kis buli lett az egészből…)

Előtte azonban még Szakcsi Lakatos Béla (1943) szólóban játszott. Mivel ott a helyszínen találta ki az egészet, így utána a zenei rendező, Bárány Guszti unszolására az „Improvizáció” címet adta az újszülöttnek!

Utána már családi vállalkozásban egy blues témát játszottak, ami a lektorcédulán így maradt fent az utókornak - Szakcsi Lakatos Béla: Blues.

A családfő mellé ült a zongorához ifj. Szakcsi Lakatos Béla (1968), Szakcsi Lakatos Róbert (1975) elhozta apukája elektromos zongoráját, Egri János (1966) bőgőzött, és Lakatos Pecek Géza (1944-2005) dobolt.


Vissza a hírekhez