JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Az Avishai Cohen Trio október 11-án a MüPában (CAFe Budapest 2017)

A lengyel, spanyol és portugál gyökerekkel is rendelkező fenomenális izraeli bőgős, énekes és zeneszerző több mint két évtizede koncertezik a nemzetközi jazzélet élvonalában. A mesébe illő nemzetközi áttörést egy telefonhívás hozta el az addig jellemzően New York-i klubokban zenélő Avishai Cohen számára. 1996-ban Chick Corea kereste meg azzal, hogy vegyen részt Origin nevű szextettjében. A későbbiekben már nemcsak a zseniális zongorista mellett zenélt rendszeresen, olyan meghatározó muzsikusok partnere volt, mint Bobby McFerrin, Roy Hargrove, Herbie Hancock, vagy Paquito D'Rivera. A Jerusalem Post szakírója szerint Cohen Izrael legértékesebb jazz exportcikke, a Down Beat Magazin pedig a 20. század egyik legmeghatározóbb jazz bőgősének nevezte.

Avishai Cohen: Virtuóz igazi szív ember. Igazi örömzenét hallhattunk. Minden egyes motívumra reagáltak, egymás zenéjét élvezték, szólók után pacsiztak. Érződik, hogy nagyon szeretik egymást, és hogy nagyon elismerik a másik tudását.

Avishai Cohen zenéje mennyei és egyedi. Bőgő soundja egyedi, felső lágéban szinte mintha cselló szólna, lent viszont állat mély sound hallható. Technikája és „tap”-je is egyedi. És vonóval is fantasztikusan játszik!

Egyszerre hallhatunk Bach/Chopin jellegű klasszikus dallamokat fűszerezve flamenco és latin jazz, valamint szefárd spanyol zsidó zenével ötvözve. A gyorsabb dalai pedig lehengerlőek, dinamikusan virtuózak.

 

Noam David dobost szeretném kiemelni!

Ez a dobos nem csak dobol, hanem muzsikál! Vérében van a latin jazz és a keleti zene minden ritmus képlete. Virtuóz technika. Nagyon nagy sound és dinamika.

 

Omni Mor zongoristát szintén ki kell emelnem!

Olyan különleges harmóniákat és ritmusképleteket használ, amit senki a világon!

És mellette virtuóz technikája és dallamvilága és improvizációja egyedi.


Több ráadást is adtak. Talán a legszívbemarkolóbb jelenet az volt, amikor duóban játszottak egy dalt. Omni Mor zongorázott  és Cohen énekelt. Az „Alfonsina y El Mar” című Argentin híres dalt adták elő.

A legvégén pedig egy igazi kubai latin muzsikát hallhatunk. Énekelt Cohen egyik kezében mikrofont tartva, a másikkal kezével közben bőgőzött. Majd lerakta a mikrofont, és csak bőgőzött, majd ismét egyszerre mikrofon és bőgő a kezében, majd elkezdett egy kottaállványon dobverővel virtuóz latin arranzsokat dobolni, amit előbb megbeszélt a dobossal. Mindig odament és a fülébe súgta, hogy milyen ritmusképletetet doboljanak, miközben a dob és a zongora végig szólt! Igazi vérpezsdítő latin kubai hangulat volt.

Sajnálom, hogy nem nagyon volt jelen a jazz szakma…

Ajánlom mindenki figyelmébe, aki idáig nem hallott róla, vagy nem szerette, hogy kezdje el tanulmányozni! Mert Avishai Cohen és az ő zenéje egy csoda!

Ilyenkor hálát  szoktam adni Istennek, hogy ilyen tehetséget adott az emberekbe.

Most is ezt teszem: köszönöm Istenem!

Köszönöm Avishai Cohen az élményt!


Vissza a hírekhez