JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú a friss Junior Prima-díjas Balogh Tamással

Balogh Tomi még nem volt 18 éves, mikor 2011 tavaszán a Balogh „Csibe” Jenő Jazz Zongora Tehetségkutató Versenyen megismertem az elődöntőben. Hiába erősködtem, hogy ez a gyerek nagyon tehetséges, végül a zsűri többi tagja miatt le lettem szavazva. Ezért aztán, mikor a Zsámbék Jazz Open 2011 első koncertjén megláttam a nézőtér első sorában Tomit és Apukáját, azonnal felhívtam a színpadra, ahol BT egy saját szerzeményét játszotta el szólóban. A közönség őrjöngött. Nagy tapsvihar, füttyögés, huhogás… Legutóbb pedig az idén augusztusban a Debreceni Jazz Napokon léptettem fel a már majdnem 24 éves Tamást!

studio-session-1080.jpg


1) Először is engedje meg, hogy gratuláljak a Junior Prima-díjhoz!

Nagyon szépen köszönöm!


2) Mikor tudta meg, hogy jelölték?

Körülbelül szeptember közepén tudtam meg, és nem sokkal később jött is egy e-mail, hogy megnyertem a díjat. Nagyon boldog voltam. Egy 11 tagú zeneművészekből álló zsűri bírálta el a jelöléseket.


3) Hol és mikor volt a díjátadó?

Október 11-én a Művészetek Palotájának Üvegtermében volt a zeneművészeti Junior Príma Díj átadója. Immáron 10. éve adják át az MVM Zrt. támogatásával. Rá sem ismertem az üvegteremre, annyira szépen be volt rendezve, gyakorlatilag egy kies nyírfaerdő közepén találta magát a résztvevő.

img-7344.jpg


4) Össze tudja-e számolni, hogy eddig már hány díjat nyert?

Persze, hiszen megőrzöm az okleveleket, és a velük járó egyéb emlékeket. Természetesen az igazán komoly, vagy nehéz versenyek különösen megragadtak, ezekre nagyon szívesen emlékezem vissza. 2015-ben a Magyar Jazz Szövetség Jazz Combo Versenyének I. helyét nyertük, előtte pedig Csehországból hoztuk el az I. helyezést a Czech Jazz Contest-ről. Ezt az intenzív időszakot, követően "furcsáltuk" is, amikor egy koncertet úgy játszhattunk végig, hogy nem volt zsűri. :)

Természetesen a Creative Art Díj elnyerése és a marosvásárhelyi versenyek is örök élmények maradnak.


5) Mi lesz a következő állomás?

Vannak terveim, nagyobb álmok is. Úgy érzem, egyre közelebb kerülök ahhoz, hogy valamelyik zenei példaképemmel közös projektet, koncertet szervezhessünk. Szeretném bővíteni a tudásomat a jazz hazájában, ha minden jól megy 2018 szeptemberétől a Berklee-n tanulok tovább.


6) Szeretne tanítani? Vagy inkább a karrierje építésével foglalkozna intenzívebben?

Az előző évben taníthattam az Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskolában, volt iskolámban. Nagyon hasznos tapasztalatokra tettem szert, nagyon jó volt a diákokkal együtt dolgozni, úgy érzem, hogy meg tudtam találni a közös hangot, és számomra is nagyon inspiráló órák jöttek létre. Ettől az évtől azonban nem vállaltam tovább, mert még több időt szeretnék a zeneszerzésre, gyakorlásra, a projektjeimre fordítani.


7) A mostani díj hatására kapott már koncert felkéréseket?

Koncert felkérést még nem. A díj elnyerése után a média reagált először, rádiós és tévés megjelenések, interjúk várhatók.


8) Arra már most számíthat, hogy jövő augusztusban nagyszínpados lesz Debrecenben!

Nagyon szépen köszönöm, megtisztelő és szívből örülök neki.


img-2217.jpg


Vissza a hírekhez