JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Névnaposok – György2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

HARSONÁSOK NAPJA

Kedd estére egy különleges koncertet hirdetett meg a Budapest Jazz Club. Az egykori Hungarian Jazz Trombone Company tagjai újra összeálltak, kibővülve Friedrich Károllyal, az LFZE Jazz Tanszékének harsona tanárával, és a fiatalabb generáció harsonásaival egy formációt alkotva. Talán Guiness rekordnak is beillően egyszerre tizenhárom harsonás is fújt a színpadon.

00.jpg


01.jpg


Csapó Krisztián szervezte ezt a harsonás találkozót, felelevenítve a csaknem 20 éve történt eseményeket. 1998-ban három harsonás, Gőz László, Schreck Ferenc és Szalóky Béla, valamint a ritmusszekciót adó Cselik Gábor zongorista, Hárs Viktor bőgős és Tiba Sándor dobos alkotta Hungarian Jazz Trombone Company „First Time Together” címen készített egy lemezt Carl Fontana-val. Fontana (1928-2003) legendás harsonás volt, Woody Herman, Stan Kenton, Louis Bellson zenekaraiban tűnt fel, később saját formációi is sikert arattak. Játszott az 1981-ben megjelent "Bobby Knight's Great American Jazz Trombone Company" lemezen is, ahol a hangszer többi óriása, Bobby Knight és Carl Fontana mellett Frank Rosolino, Charlie Loper, Lew McCreary és Phil Teele is közreműködött. Ez a formáció és ez a lemez adta az ötletet a magyar harsonás társaság alapítóinak.


00b.jpg


Az egykori Hungarian Jazz Trombone Company formáció három harsonása, Gőz László, Schreck Ferenc és Szalóky Béla, 19 év után a hangszer olyan kiválóságaival lépett színpadra, mint Abbas Murád, Almási Attila, Barbinek Gábor, Csapó Krisztián, Friedrich Károly, Korb Attila, Varga Nóra, Ladányi Ádám, Papp Mátyás és Skerlecz Gábor.


02.jpg


A harsonásokat a zongorán Cseke Gábor, bőgőn Fonay Tibor és dobon Csízi László alkotta, nagyszerű ritmusszekció kísérte.


18.jpg


A hazánkban többször is járt híres harsonás, Ed Neumeister, „Jay’s Indiana” című, J.J. Johnson híres szólóját feldolgozó darabját 12 harsonás játszotta a háromtagú ritmus szekció előtt felsorakozva, ami mind hangzásban, mind látványban lenyűgöző élményt adott. A nyitószámból egyedül Gőz László hiányzott, de ő valószínűleg már a történelmi előzményeket ismertető bevezető konferálására készült. Friedrich Károllyal elevenítette fel a múltat, jól összefoglalva a hangszer történetét és szerepét a jazzben, külön kiemelve Carl Fontana és Frank Rosolino munkásságát.


04.jpg


05.jpg


Ezek után már szűkebb, változó felállásokban kerültek bemutatásra a műsorba válogatott művek, a „Jitterburg Waltz”, a „Cheek to Cheek”, az „In a Sentimental Mood”. Itt egy pillanatra megszakítom a felsorolást. Gőz László és Schreck Ferenc az idén elhunyt Pados Zoltán (1962-2017) emlékére játszotta el ezt a lírai számot, Cseke Gábor, Fonay Tibor és Csízi László csodálatos szólóival fűszerezve. A szünetig még a „Bags Nu Grooove” és a „Moment’s Notice” hangzott el, a harsonások továbbra is cserélődtek és változó létszámban játszottak.

A szünet után az elsőként játszott „Lament” című számra ismét megtelt a színpad, teljes volt a létszám. A „Someday My Prince Will Come” ismét a furcsa, leginkább basszustrombitára emlékeztető hangszeren játszó Gőz László és Schreck Ferenc előadásában került bemutatásra, majd az első részhez hasonlóan, a ritmusszekció előtt számonként cserélődtek a harsonások hármasával, négyesével. A „Summertime”, majd a „Paul’s Pal” került sorra, még az utolsónak szánt „T.P. Time” újra teljes létszámmal szólalt meg, sőt egy brazil fiú is bekéredzkedett, és lehetőséget kapott. Örömzene, fantasztikus hangulat, ütemes vastaps, tehát jött a ráadás, Joe Henderson „Isotope” című szerzeményével búcsúztak a továbbra is lelkesen tapsoló közönségtől. Miután az utolsó zenész is elhagyta a színpadot a tapsok is alábbhagytak és mindenki egy csodálatos, különleges élménnyel gazdagodva indulhatott haza.

A kitűnően összeállított műsor közösségi munka eredménye volt, minden fellépő muzsikus adott ötletet, hozott anyagot hozzá. Külön elismerés illeti Csapó Krisztiánt, aki ötletgazdaként létrehozta ezt a csodálatos estét, és megnyerte az ügynek a sok kiváló, éppen ezért nagyon elfoglalt muzsikust. Remélem, a következő jazzharsonás napra nem kell 19 évet várni, és ha előbb nem, de jövőre, a Hungarian Jazz Trombone Company huszadik, kerek születésnapján újra találkozom ezzel a bővített, újratöltött felállással itt a BJC-ben!


03.jpg


06.jpg

Korb Attila


07.jpg

Barbinek Gábor


08.jpg

Friedrich Károly


09.jpg

Papp Mátyás


10.jpg

Szalóky Béla


11.jpg

Gőz László


12.jpg

Schreck Ferenc


13.jpg

Abbas Murád


14.jpg

Almási Attila


15.jpg

Skerlecz Gábor


16.jpg

Ladányi Ádám


17.jpg

Varga Nóra


19.jpg


20.jpg

Vissza a hírekhez