JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A Bartók konzi jazz tanszakának tanárai (2017-2018) – Pozsár Máté (zongora, zeneelmélet)

Egyszer pár évvel ezelőtt már kísérleteztem azzal, hogy interjúsorozat keretében bemutassam Önöknek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének tanárait. Mit ne mondjak, nem volt könnyű… A vasárnaponként jelentkező új sorozatunkban a Bartók konzi jazztanárai remélem, kicsit rugalmasabbak lesznek… Hatodikként Pozsár Máténak szegezem a kérdéseket.

pozsar-mate.jpg


1) Mióta tanít a Bartók konziban?

2014 óta tanítok a konziban jazz-zongorát és jazzelméletet.


2) Milyen szisztéma alapján válogatja ki a jelentkezőket?

A jelentkezőket közösen értékeljük. Az alapvető készségek megléte mellett számomra a taníthatóság az elsődleges szempont a felvételin.


3) Amikor elkezdte, akkor kapott tankönyvet, hogy hogyan oktassa a középfokú jazz zongoristákat, vagy volt egy saját tanterve?

Természetesen rendelkezésemre álltak a hivatalos tantervi anyagok, illetve arról is voltak emlékem diákként, hogy mi történik egy jazz-zongoraórán középfokon.


4) Most milyen szempontok alapján tanít? Heti hány órát ad a konziban?

Zongorából és elméletből is a saját elgondolásaim alapján haladok. Ezek természetesen itthoni és külföldi mintákat követnek. Az elméletoktatással kapcsolatos gondolataimat összefoglaltam egy tankönyvbe, mely tavaly decemberben jelent meg.


pozsar-mate-jazzelmelet.jpg


A jazz zongoraoktatás sokkal diverzebb. A növendékeknek a legkülönbözőbb igényei, problémái, hiányosságai lehetnek, ráadásul az ízlésük is eltérő. A főtárgy órákon igyekszünk megtalálni közösen azokat a feladatokat, melyek a leghatékonyabban fejlesztik őt.


5) Hogyan tudja ezt egyeztetni egyéb elfoglaltságaival? Hisz elismert előadóművész, így vannak fellépései is.

Az iskolában és a zenekaraimban is mindenki rugalmasan kezeli ezt. Mindig mindent meg lehet oldani.


6) A 2017/2018-as szezonra vannak-e újdonságai? Úgy értem, valami új tanítási technikát vezet-e be?

Jelen pillanatban éppen részt veszek fejlesztőként egy módszertani kutatásban. Az itt megfogalmazott feladataimat a gyakorlatban is ki kell majd próbálnom. Mindez ebben a tanévben már aktuális.


7) Vannak új növendékek? Kik ők név szerint?

Az idei évtől Szép András, Marczell Márton és Pohl Nándor azok a növendékeim, akiket eddig nem taníthattam. Mindhárman nagyon ügyesek és szorgalmasak, gyorsan haladunk.


8) Jazzművészként miket tervez az elkövetkező hónapokra?

Sok saját darabon és egy saját koncepción dolgozom. Ennek még kell egy fél év ülepedési idő. Az AMP trióval fogunk a közeljövőben játszani, valamint Baló István zenekarával van szép számú koncertünk.


9) Mikorra várható például egy új lemez?


pozsar-mezei-hock-trio-nut.jpg


Múlt héten jelent meg a Mezei Szilárd és Hock Ernő barátammal készített trió lemezünk a Hunnia Recordsnál. Nemsokára megjelenik (remélem még az ünnepek előtt) a Baló István Projekt első lemeze is.

Vissza a hírekhez