JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Al Foster Quintet, Ebersberg, Németország (2017. október 20.)

Az idei Ebersberg Jazz Fesztivál egyik fő attrakciója az Al Foster Quintet fellépése volt. Miles Davis (kedvenc?) dobosa, a 74 éves Aloysius Foster, egy élő legenda, talán az egyetlen zenész, akit Miles visszavonulása előtt (pl. Agharta) és azután (pl. We Want Miles) is "foglalkoztatott". Al mester a ma esti koncertre szokásos kísérete - Adam Birnbaum - zongora, Doug Weiss - bőgő - mellé két New York-i fúvós szólistát hozott: Mike Di Rubbo-t szaxofonon és (az eredetileg meghirdetett Freddie Hendrix helyére) Wayne Tucker-t trombitán.

Standard-ek és eredeti Al Foster kompozíciók hangzottak el; Mike Di Rubbo (aki nem ismerné: kb. egy halványabb kiadású Eric Alexander) és Wayne Tucker (aki nem ismerné: remek jazztrombitás lenne, ha nem aprózná el magát mindenféle pop és rock mellékállásokkal) szólózott legtöbbet. A balladák szépen szóltak, a hangosabb számok viszont zavaróan visszhangzottak a hodályban. Adam Birnbaum klasszikusan képzett zongorista, a líraibb részekben remekül játszott, a hangosabb, visszhangzósabb részeknél visszafogta magát. (Gondolom, a még nagyobb hangzavar elkerülése végett. A koncert után kérdeztem, és megerősítette, hogy borzasztóan zavarta őket az akusztika, vagyis annak hiánya.)

Al Foster még mindig kőkeményen, szívvel-lélekkel dobol, és viszi a hátán a zenekart. A kicsit fáradni látszó közönség viszont - szerintem - kevésbé 'vette' ezt a programot, mint a megelőző Rava Tribe zenéjét.

Képek.


af1.jpg


af2.jpg


af3.jpg


af4.jpg


af5.jpg


af6.jpg


af7.jpg


af8.jpg


af9.jpg


af10.jpg


af11.jpg


af12.jpg


Vissza a hírekhez