JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Exkluzív interjú Németh Ferenccel a K11-es koncert elé

Németh Ferike (1976), akarom mondani Ferenc Nemeth rögtön a látókörömbe került, amint az 1990-es évek közepén Budapestre került. Egyrészt a jazzfőiskola tanszaki vizsgáin láttam/hallottam őt játszani, majd Vasvári Pali lecsapott rá és az In Line-ba vitte dobolni. The rest is history!

nemeth-ferenc.jpg


1) Mióta vagy kapcsolatban Tzumo-val?
Tzumo-t kb. 14 éves kora óta ismerem. Amikor felkerültem a LFZF-ra, akkor ismertem meg, és hamarosan el is kezdtünk együtt játszani, több formációban is.

2) És Greg Tardy-val?
Greg Tardy-t kb. 8-10 éve ismerem. Nem emlékszem egészen pontosan, hogy Szabo Dani turnéján, vagy Elio Villafranca turnéján ismertem-e meg, de azóta többször játszottunk együtt, szintén különböző formációkban. 2013-ban már a MüPa-ban is fellepett velem, Chris Potter-rel együtt!

3) Kinek az ötlete volt ez az európai turné?
Ez az én ötletem volt, és ez a saját zenekarom. Kb. 2003 óta szervezek különböző turnékat a zenekarjaimnak.

4) Ez valami új koncepció, hogy basszus hangszer nélkül játszotok?
Igen :) 2012-ben vettem fel egy lemezt a Joshua Redman, Kenny Werner és Lionel Loueke társaságában. Azóta már többen átvették ezt a stílust, többek között Kenny Werner is alapított egy quintetet, amiben Lionel és én is benne vagyunk. Mindig is inspiráló, hogy basszus nélkül játsszam. Nagyobb szabadságot ad, és nem köti meg a stílust. A zongora itt-ott néha játssza a basszust, de ezáltal a zene sokkal levegősebb lesz.

5) Kinek a szerzeményeit játsszátok?
Az én saját szerzeményeimet játsszuk ezen a turnén, amiket az elmúlt egy évben írtam. Még nincs belőle lemezfelvétel, de hamarosan az is elkészül.

6) Mik a turné állomásai?
Igazából a turné már korábban elkezdődött Amerikában, de más felállásban. A mostani formációval Olaszországban kezdünk, pontosabban 13-án Vicenza-ban, majd 14-én Verona következik. Természetesen nem hagyhatom ki szülővárosomat, Hévízt 15-én, majd Budapest lesz a végső állomás 16-án. Utána rögtön megyek vissza az Államokba és folytatom a turném Alfredo Rodriguez-el, aki Quincy Jones felfedezettje.

7) A Te ötleted volt, hogy a turné csúcspontjaként a K11-ben lépjetek fel?
Tiborral (Farkas Tibor a K11 főnöke! – A szerk.) már nagyon régóta kapcsolatban vagyok, több koncertet szervezett nekem, és mióta Pestre került, beszéltünk róla, hogy jó lenne, ha fel tudnék lépni náluk is. Így jött az ötlet.


8) Mivel tudnád biztatni a még hezitálókat, hogy érdemes nekik ellátogatni a Király utca 11-be?
Először is, a nézők szem- és fültanúi lehetnek az új formációm Mo-i világpremierjének! Mivel még nem volt lemezfelvétel, így sehol máshol nem hallhatják a zenekart és az új kompozícióimat. A zene és a felállás érdekessége még (azonkívül, hogy nincs basszus) az az, hogy használok én is számítógépet és egy keyboard-ot, amivel különböző színeket adok a zenének. Ezenfelül használok egy úgynevezett “harmonizer”-t, amivel én is szerves része tudok lenni nemcsak a ritmusnak, de a harmónia és dallamvilágnak is ebben a zenében.
Ami meg érdekes itt a K11-ben, hogy mivel a hely limitált férőhellyel rendelkezik, ezért a nézők egy sokkal intimebb koncertélményben részesülhetnek. Talán olyasmihez tudnám hasonlítani, mint NY-ban a Blue Note. Ezzel talán még közelebb tudom hozni az embereket nem csak a zenéhez, de hozzánk, mint emberekhez is.
Mivel MO-n nem gyakran lepek fel (főleg saját zenekarral), ezért természetesen ajánlom mindenkinek, hogy mielőbb vásároljon jegyeket. Garantálom, hogy az élmény maradandó lesz! :)


banner8.jpg


Vissza a hírekhez