JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

A Bartók konzi jazz tanszakának tanárai (2017-2018) – Gyémánt Bálint (gitár)

Egyszer pár évvel ezelőtt már kísérleteztem azzal, hogy interjúsorozat keretében bemutassam Önöknek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének tanárait. Mit ne mondjak, nem volt könnyű… A vasárnaponként jelentkező új sorozatunkban a Bartók konzi jazztanárai remélem, kicsit rugalmasabbak lesznek… Kilencedikként Gyémánt Bálintnak szegezem a kérdéseket.

gyemant-balint.jpg


1) Mióta tanít a Bartók konziban?
Ez a harmadik évem itt. Juhász Gábor jazz-gitár tanár mellé keresett meg Lakatos Ágnes tanszékvezető asszony, hogy segítsek be néhány órában, majd zenekari és improvizációs gyakorlatokat is kaptam, nagyon élvezem ezt a munkát, sok fantasztikus tehetséges fiatallal dolgozom együtt.


2) Milyen szisztéma alapján válogatja ki a jelentkezőket?

A Konzervatóriumnak nagyon világosak a felvételi követelményei, ráadásul az előképző iskolája vagyunk a Zeneművészeti Egyetemnek. A technikai és elméleti felkészültségen kívül a növendék kreativitását nézzük, remélhetőleg a tudásvágyuk is gyorsan kiderül.


3) Amikor elkezdte, akkor kapott tankönyvet, hogy hogyan oktassa a középfokú jazzgitárosokat, vagy volt egy saját tanterve?

Mivel én magam is Juhász Gábor növendéke voltam, ismerem a tananyagokat, de minden növendékhez máshogyan próbálok közelíteni. Nyilván tudom, hogy mit és hogyan szeretnék elmondani, de ez folyamatosan változik, mivel természetesen minden diák más.


4) Most milyen szempontok alapján tanít? Heti hány órát ad a konziban?

Fontosnak tartom, hogy a maximális szakmai felkészültségen túl, az egyéni hangjukat találják meg a zenében a növendékeim. Jelenleg csoportos foglalkozásokat tartok, heti 10 órában.


5) Hogyan tudja ezt egyeztetni egyéb elfoglaltságaiddal? Hisz elismert előadóművész, vannak fellépései is.

Őszíntén szólva ez egy nagyon nehéz kérdés, folyamatosan egyensúlyozok a két élet között, de egyelőre úgy érzem, hogy összeegyeztethető a rengeteg külfőldi út és aktív zenei elfoglaltság a tanítással. Mellesleg pont a jazz műfaja az, amelyben különösen fontos szerepe van a különböző nézőpontoknak, tehát még jó is lehet, ha néha a diákok ugyanabban a témában meghallgatják más kollégáim véleményét is.


6) A 2017/2018-as szezonra vannak-e újdonságai? Úgy értem, valami új tanítási technikát vezet-e be?

Nem titkolt vágyam a fejlődés és az új utak keresése. Elsősorban interneten megvásárolható zenei kurzusokkal igyekszem mostanában tágítani az ismereteimet, és ezt a növendékekkel közösen próbálom ki. Ha van új nézőpont vagy ötlet, azzal nem várom meg a következő évet, igyekszek mindent megosztani a tanulókkal is.


7) Vannak új növendékek? Kik ők név szerint?

Mivel ebben a tanévben csak Juhász Gábor foglalkozik a főtárgy oktatással, ő fog tudni tájékoztatást adni az új gitárosokról, én majd a vizsgákon találkozom csak velük decemberben.


8) Jazzművészként miket tervez az elkövetkező hónapokra?

Harcsa Veronikával közös duómmal rengeteget utazunk, most értünk haza Japán-Taiwan-Oroszország turnénkról, a héten elutaztunk Dublin-ba, vasárnap játszunk a London Jazz Fesztiválon, majd néhány állomás Németországban, a hónapot pedig Vietnámban zárjuk, szóval izgalmas ez az év is. Szeretnék többet írni, jövőre több lemez is készül, Veronikával quartetben is fogunk játszani külföldi ritmusszekcióval ebből szeretnénk a nyáron albumot készíteni. Matthew Mitchell-lel most kezdünk egy teljesen új projektbe, jó lenne a triómnak is írni, szóval mindig van rengeteg feladat, ami várat magára.


9) Mikorra várható például egy újabb Gyémánt Bálint Trió, vagy akár egy Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Duó lemez?
A „True Listener” című triós lemezem hivatalosan szeptember végén jelent csak meg, Veronikával azt a bizonyos quartett lemezt nyáron szeretnénk felvenni, leghamarabb 2018 végén, 2019 elején várható kézbe vehető formában.


Vissza a hírekhez